Am intrat în ultima lună calendaristică a iernii 2015-2016, însă caracteriscile generale ale vremii par să fie cu totul altele.
Cum s-a menționat și în alte postări de pe Meteo Moldova, vremea urmează a se încălzi destul de mult în următoarele două zile.
Sunt de așteptat maxime cuprinse între 2…3°C în zona deluroasă și montană din nord-vestul Moldovei și până spre 13…16°C în partea sudică și de sud-vest a acesteia.
Concret, astfel de maxime sunt rezultatul culajului termobaric constituit între ariile depresionare islandeze cu cele de mare presiune, în extindere peste bazinul mediteranean (fig.1).
Ca urmare, contextul sinoptic amintit, circulația maselor de aer va fi dinspre vest-sud-vest, condiții în care vor fi advectate și mase de aer cald și umed.
Fig. 1 Topografia barică la nivelul de 500 hPa (colorat) și cea a solului (izoliniile albe) 2.02.2016 12UTC
Activitatea depresionară din nordul Atlanticului pare să aibă viață lungă, advecțiile de aer cald, pe o componentă vestică vor continua și după finalul primei săptămâni a lunii februarie. Ideea de față este susținută și de materialul NOAA, cu evoluția celor doi parametrii importanți, NAO și AO.
Conform materialului în cauză, evoluția Oscilației Nord Atlantice (NAO) tinde a se păstra pe tărâm pozitiv până la mijlocul lunii, cel puțin. Valori pozitive, deși mai moderate, până spre 10 februarie 2016, vor fi și în cazul Oscilației Arctice (AO).
Acest lucru spune în mod cert că va urma, cel puțin, o primă decadă a lui februarie cu o vreme ce pare să păstreze o nuanță de primăvară timpurie și nicidecum una demnă de iarnă.
Fig. 2 Evoluția Oscilației Nord Atlantice (NAO) și celei Arctice (AO) până spre 16 februarie 2016
Acum, după ce s-a văzut că urmează o primă decadă de februarie mai caldă comparativ cu normele climatologice caracteristice perioadei de referință, să aruncăm un ochi și la o estimare pentru întreaga lună.
Conform modelării propuse de http://www.tropicaltidbits.com/, vremea va fi mai caldă comparativ cu normele climatologice în cea mai mare parte a Europei.
Cu toate acestea, în jumătatea de est a continentului sunt de așteptat și valori medii de temperatură ce se vor situa și cu 4…6°C peste norme.
Spre deosebire de ianuarie, care a debutat cu o vreme rece, februarie a debutat cu zile demne de primăvară, condiții în care modelarea cu abaterile termice să fie mai veridice.
Cu toate acestea, după 10 zile, vremea ne poate oferi surprize de proporții (așa cum a fost și cazul pentru ianuarie 2016). Ca urmare, estimarea pentru întreaga lună să nu mai prezinte aceleași tipare, ca cele ilustrate în materialul de față.
Cu toate că vorbim, în acest moment, de abateri termice pozitive, nu sunt excluse advecțiile de aer rece, arctic, însoțite și de manifestări tipice anotimpului alb pentru areaulul geografic al Moldovei (ninsori viscolite, polei, și ger).
Fig. 3 Abaterea termică – Europa – februarie 2016 (1984-2009 – baza modelului http://www.tropicaltidbits.com/)
În concluzie, zilele calde despre care s-a tot vorbit, par că vor caracteriza, cel puțin, prima decadă a lunii în curs. Conform modelărilor de lungă durată, vremea caldă pare că va cuprinde cea mai mare parte a lunii.
Cu toate acestea, undeva spre mijlocul lunii se observă o trecere pe minus în cazul AO și o apropiere de 0 a NAO.
Oricum, până la inițiala modificare a celor doi indicatori, vremea va fi caldă, chiar deosebit de caldă, în bună parte a Europei. Caracteristica în cauză pare că se va păstra (cu mici oscilații ale regimului termic) în prima decadă a lunii, cel puțin.
Cât de cald sau rece va fi în această ultimă lună a iernii 2015-2016, vedem la începutul lui martie 2016.