După zilele de primăvară de februarie vine și răcirea

După două zile de februarie cu temperaturi ce au depășit cu mult normele climatologice ale perioadei, de mâine (4.II.2016) vremea se va răci simțitor în toate regiunile. Răcirea mai evidentă va fi în zona de podiș din vestul și nord-vestul Moldovei, fiindcă ultimele zile au adus și 12…16°C.

Astfel, odată cu avansul masei de aer rece asociat unui front rece ce vine dinspre nord-vestul Europei, valorile termice vor fi cuprinse între 0°C în zona deluroasă din nord-vest și cel mult 8…9°C prin sud-est. În zona montană temperaturile vor fi negative, cu cele -3…-2°C estimate pentru Călimani și Ceahlău-Toaca.

maxime 4 feb 2016

Evident, o răcire asociată unui front rece se realizează și cu manifestări ale vântului. Manifestările acestuia face ca temperatura resimțită de corpul uman să fie cu mult mai scăzută față de înregistrările termometrului.

Ca urmare, temperaturile resimțite mâine vor fi predominant negative. În zonele montane din vest și nord-vest, cele -2…0°C coroborate cu manifestări ale vântului, se vor resimți ca -9…-7°C, chiar -10°C pe Ceahlău-Toaca.

În bună parte a Moldovei, așa cum se observă și pe harta de mai jos, temperaturile resimțite de corpul uman vor fi de pe la -3°C prin nord și zona subcarpatică și până spre 0°C în zonele joase.

Cel mai bine, la acest capitol, va fi în partea de sud-est a Moldovei. Aici, cele 8…9°C se vor resimți ca 4…5°C.IR 4 FEB 2016

Pe scurt, după două zile cu o vreme deosebit de caldă, mai ales în zona de podiș din vest și nord-vest, urmează o răcire evidentă. Ca urmare, temperaturile vor scădea și cu 10…12°C prin Podișul Sucevei și mai puțin, cu 2…3°C prin sud-estul provinciei.

Ca bonus, răcirea va fi coroborată și cu manifestări ale vântului, ceea ce va face ca temperturile resimțite de către organismul uman să fie cu mult mai scăzute comparativ cu cele indicate de termometru.