După ploaia și răcorea din week-end, luni primăvară autentică

După un week-end ce are să aducă o vreme mohorâtă și cu temperaturi ușor peste mediile perioadei, începutul săptămânii viitoare debutează cu vreme frumoasă și deosebit de caldă.

Conform materialului cartografic, în cursul zilei de luni maximele vor depăși 10°C cam peste tot în Moldova. Mai mult de atât, vor predomina maximele de 15…18°C, iar prin sudul provinciei chiar și 18…20°C.

Vreme caldă pentru ultima decadă de februarie va fi și în zona montană înaltă, cu maxime de 3°C pe Ceahlău Toaca și 2°C pe Călimani Rețițiș.

Spre finalul intervalului, odată cu avansul către est-sud-est a unui front rece asociat unei depresiuni atlantice mobile, vremea va intra într-un proces de răcire. Acesta va cuprinde, la început, regiunile nord-vestice ale Moldovei.

Pe fondul avansului către est al depresiunii amintite, vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, din sector predominant vest-sud-vestic. La munte, acesta va sufla tare.

Cu un vânt destul de activ, organismul uman va resimți valori termice cu mult mai scăzute comparativ cu cele estimate.

maxime 22 februarie 2016

Odată cu avansul sistemului frontal, aspectul vremii se va strica, la început, în nordul și vestul provinciei. Precipitațiile, predominant ploi, își vor face apariția în primele ore ale nopții în partea de nord și de nord-vest a Moldovei. La munte, acestea se vor transforma, treptat, în lapoviță și ninsoare.

Rezumat: După un week-end mohorât și cam răcoros, urmează un început de săptămână cu vreme predominant frumoasă și cu temperaturi peste mediile climatologice ale perioadei.