De la o vreme potrivită pentru luna mai la una de început de martie în mai puțin de 2 zile

Zilele calde de la final de ianuarie ce, inițial păreau un banal episod de încălzire a vremii, s-au prelungit până la mijloc de februarie. Ba mai mult, în cursul ultimelor două zile transportul de aer cald, tropical s-a intensificat, cu precădere, peste sud-estul Europei.

În aceste condiții, în cursul zilei de 15 februarie 2016 s-au atins valori maxime de temperatură de 25…27°C prin sudul Greciei (Souda – aeroport 28°C; Heraklion 28°C; Lamia 27°C). Temperaturi ce au depășit cu mult normele climatologice ale perioadei au fost înregistrate și în vestul Turciei (Akhisar 27°C; Kusadasi 26°C; Yalova 26°C); Bulgaria (Sofia și Burgas 22°C);  Serbia (Krusevac și  Cuprija 26°C; Smederevska Palanka 25°C). Valori maxime de temperatură ce au depășit 20°C au fost și prin sudul României, dovada fiind cele 23°C înregistrate la Călărași. Maxime de 20°C au fost și la Roșiorii de Vede, Caransebeș, Deva.

Vreme deosebit de caldă și pe teritoriul Moldovei, cu precădere, în partea sa apuseană, cu maxime de 20°C la Galați, 18°C în Iași, 17°C la Botoșani, 15°C la Suceava și Bacău. La Chișinău, maxima zilei a fost ceva mai modestă, de numai 14°C.

Cu astfel de valori termice, s-a putut vorbi de abateri termice pozitive, de 20…24°C în nordul Bulgariei, sudul și estul României cât și prin Serbia; 14…15°C prin Grecia cât și prin vestul Turciei.

Advecția de aer cald va continua și în cursul zilei de mâine, 16 februarie 2016, când sunt posibile valori maxime de temperatură cu 1…2°C mai ridicate față de ziua precedentă, cu precădere, în partea vestică a Turciei, Grecia, Bulgaria și sud-estul României.

15022016

În timp ce regiunile sud-estice ale Europei au parte de o vreme potrivită pentru luna mai la mijloc de februarie, în restul acesteia, vremea a fost mult mai apropiată de normalul perioadei. Ba mai mult, prin sud-vestul și vestul continentului, valorile termice au fost și cu 3…5°C sub mediile specifice perioadei.

Situația din sud-estul și partea central-estică a Europei se va schimba începând de marți noaptea – miercuri. Schimbarea va consta într-o răcire substanțială, temperaturile vor scădea și cu 10…12°C comparativ cu cele din prezent (15-16.II.2016).

Schimbarea va avea loc în urma activării în bazinul central al Mediteranei a unui nucleu depresionar (acesta, de altfel, ne-a adus și aceste zile de început de vară) și a extinderii peste jumătatea de nord a Europei a unui sistem anticiclonic. Această configurație barică va duce la o intensificare a circulațiilor din sector predominant estic.

Pe o astfel de circulație, vor fi transportate și mase de aer mai rece, dinspre Câmpia Rusă.

De altfel, această advecție de aer rece, dinspre est-nord-est va duce și la scăderea evidentă a temperaturilor și la noi, cu precădere, în regiunile extracarpatice.

Fiindcă advecția de aer rece se va face în context anticiclonic, precipitațiile vor fi slabe cantitativ și pe arii restrânse. Pe fondul temperaturilor ridicate (16.II.2016), acestea vor avea și caracter de aversă, cu posibilitatea de a fi însoțite și fenomene electrice.

Odată cu scăderea temperaturilor, vântul se va intensifica în regiunile extracapatice, sporind și senzația de rece. Ariile cele mai afectate de intensificările vântului vor fi cele din Moldova, cât și din zona montană înaltă.

Rezumat: După două zile demne de luna lui florar, vremea va intra într-un proces de răcire, proces ce va aduce regimul termic la unul apropiat de normalul perioadei de referință. Pe lângă scăderea evidentă a temperaturilor, vântul se va intensifica, cu precădere, în Moldova, Dobrogea și Muntenia, cât și în zonele înalte de munte.