Vreme caldă, dar destul de agitată, din cauza vântului

După câteva zile mai plăcute, ca aspect, în cursul zilei de 31 ianuarie 2016, aspectul vremii s-a mai modificat. Ca urmare, am avut un cer mai mult acoperit, precipitațiile au fost slabe cantitativ iar la munte și-au făcut apariția și câțiva fulgi de zăpadă.

În paralel cu nebulozitatea mai accentuată și temperaturile au mai pierdut 1…2°C comparativ cu ziua precedentă, mai ales în zonele de deal și de munte din vestul și nord-vestul teritoriului. Ca meniul să fie complet, și vântul a prezentat unele intensificări, sporind senzația de rece, mai evident în partea de  nord și vest a Moldovei.

31 IANUARIE 2016 12UTC

Situația în cauză nu va fi de lungă durata, fiindcă urmează o încălzire a vremii, chiar substanțială, în cursul zilelor de marți și miercuri. Ei bine, nici încălzirea nu va fi de durată, fiindcă de joi, se va observa un process de răcire a vremii.

Urmărind materialul sinoptic+satelitar de mai sus (31.I.2016 12 UTC), se observă foarte bine deranjul baric constituit de vastele depresiuni atlantice care brăzdează jumătatea nordică a Europei. Așa s-a făcut ca astăzi (31.I) să avem o răcorire a vremii, urmând o nouă încălzire, apoi o altă răcire (mai bines pus, o răcorire). Concret, o ondulație puternică a zonei de contact dintre ariile anticiclonice de pe sudul Europei cu cele depresionare de pe nordul acesteia.

Pe ansamblu, un final de ianuarie și început de februarie cu o atmosferă dinamică, cu mult vânt, temperaturi mai mult decât generoase și ceva precipitații, predominant ploi.