Un început de februarie cu…….vreme de mijloc de martie

Primăvara și-a făcut simțită prezența încă de la mijlocul săptămânii în curs, asta după un interval în care am avut valori termice negative atât noaptea cât și în cursul zilelor.

Conform ultimelor modelări atmosferice, vremea se va menține caldă și în perioada următoare, chiar deosebit de caldă în prima jumătate a săptămânii viitoare. Astfel, debutul lunii februarie va fi pe un fond termic demn pentru un final de martie, cu maxime de pe la 2…3°C în zona montană înaltă din vest și 13…16°C în sudul și sud-estul provinciei.

După primele trei zile mai calde, la orizont se întrevede o răcire a vremii, și așa, regimul termic va fi tot peste cel obișnuit la început de februarie. Ca urmare, vorbim de maxime de pe la 0°C în zona montană din nord-vestul și vestul Moldovei și 8…12°C prin sudul acesteia.

Valorile minime de temperatură vor păstra aceeași caracteristică ca și maximele, cu valori mai ridicate în prima parte a intervalului, de pe la -5…-3°C în depresiunile Orientalilor și 2…4°C în sudul și sud-estul provinciei. A doua parte a intervalului va aduce minime cuprinse între -9…-7°C în depresiunile din nord-vest și 0…2°C prin extremitatea de sud și de sud-est a provinciei.

meteo temp md 1-7 feb 2016

Precipitațiile, deși slabe cantitativ, își vor face apariția în prima zi a estimării în centrul și nordul regiunii. La munte, acestea vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare.

Miercuri seara – joi – în prima parte a zilei, odată cu apropierea de zona Moldovei a unui front atmosferic rece asociat unei depresiuni atlantice, aria precipitațiilor va fi în extindere. Precipitațiile mai însemnate cantitativ se vor semnala, cu precădere, în regiunile centrale, nordice și de vest ale provinciei.

Pe fondul scăderii regimului termic, la munte vor predomina ninsorile, în zona deluroasă din nord și vest vor fi lapovițe și predominant ploi în rest.

Sfârșitul de săptămână va aduce o vreme predominant însorită, cu ceva înnorări și precipitații slabe cantitativ prin nord, cât și în zona montană a Moldovei.

Vântul va sufla slab până la moderat pe întreaga perioada de referință, cu intensificări mai susținute de miercuri după-amiază și până spre finalul săptămânii. La munte, acesta va sufla tare, cu precădere în cursul zilei de luni, dar și de miercuri după-amiază și până la finalul săptămânii.