Primăvara la…….început de februarie

  După episoadele cu vreme rece, dar apropiată de mediile climatologice ale perioadei, în ultimele zile, vremea s-a încălzit apreciabil. Procesul de încălzire s-a simțit cel mai bine în zonele deluroasă din vestul Moldovei.

  Cine s-a așteptat ca de săptămâna viitoare să revină iarna, așteptările îi vor fi în zadar, cel puțin în primele patru zile ale intervalului.  Astfel, ziua de marți pare să aducă valori termice demne de final de martie, nicidecum de început de februarie.

Ca urmare, valorile maxime de temperatură se vor încadra între 4…6°C în zona de luncă a Nistrului (5°C la Soroca) și până la 15…16°C în zona Vrancei (16°C la Focșani). Maxime mai mult decât generoase și în restul provinciei, cu o medie a maximelor de aproximativ 9,5°C, ceea ce este foarte mult pentru perioada de referință.

maxime 2 februarie 2016 MD

  Maximele vor trece de pragul de îngheț chiar și în zonele înalte de munte, dovada fiind cele 2°C așteptate pentru Ceahlău-Toaca (altit. stație 1897 m).

  Vremea de primăvară la cumpăna dintre ianuarie și februarie se datorează unei circulații vestice, chiar vest-sud-vestică, susținute. Circulația în cauză va transporta și un aer cald, dinspre  Oceanul Atlantic.

  Sinoptic, în tot acest interval vorbim de o extindere a maximului anticiclonic azoric peste cea mai mare parte a bazinului mediteraneean, ariile de joasă presiune, atlantice, se vor poziționa peste jumătatea de nord a Europei.

  Totuși, fluctuațiile ușoare de temperatură din următoarea perioadă (4…6 zile), vor fi rezultatul meandrării zonei de contact dintre ariile anticilonice și cele ciclonice. Astfel, pe lângă circulația generală, vor fi și advecții de aer ceva mai rece, pe componentă nord-vestică, cât și mai calde, dinspre sud-vest.

Ei bine, luni-marți, ne vom situa pe o circulație a maselor de aer dinspre sud-vest, dovadă și maximele demne de aprilie din zonele mai înalte din sud-vestul provinciei. Pentru nord-vest (Podișul Sucevei), aerul cald va fi unul vestic, reorientat pe o circulație nord-vestică, datorită caracteristilor topografice impusă de  Carpații Orientali (Păduroși – partea ucraineană).

    Datorită apropierii de periferia sudică a sistemelor depresionare ce traversează jumătatea de nord a Europei, peste nordul Moldovei, pe fondul unor temperaturi mai mult decât generoase, vor fi și ceva ploi. La munte, precipitațiile vor fi mixte.

  Pe scurt, urmează zile potrivite pentru sfârșit de martie, nicidecum pentru un început de februarie. Totuși, precipitațiile, predominant ploi, vor fi o prezență cam agasantă. Nici vântul nu va fi absent, prezentând unele intensificări, îndeosebi, peste jumătatea de nord a Moldovei.