O săptămână demnă de Gerar peste întreaga Moldovă

 După o săptămână variată, cu primăvară în prima parte și cu o revenire a iernii în ultimele sale zile, la orizont se întrevede o săptămână demnă de a doua jumătate a lui Gerar. Conform ultimelor modelări atmosferice, pentru zona Moldovei vor urma zile geroase și chiciură.

 Maximul acestui val de aer rece pare că va fi în cursul zilelor de marți-joi, când sunt de așteptat maxime situate la limita gerului (-10°C) prin depresiunile Carpaților Orientali și cel mult -5…-3°C prin sudul extrem al Moldovei. În contextul maximelor foarte scăzute, nici diminețile nu vor face excepție. Ca urmare, sunt estimate valori minime de temperatură cuprinse între -21…-19°C în depresiunile Orientalilor, cât și pe Valea Bârladului, și -11…-9°C în sud-estul extrem.

 Cu toate că în ultimele zile ale intervalului se întrevede o încălzire, vremea va continua să fie rece, cu precădere, în cursul nopților și al dimineților. În depresiuni și văi, aerul rece se va menține și în a doua jumătate a săptămânii. Vorbim, așadar, de o predominare a inversiunilor termice, pe fondul unui cer variabil spre mai mult senin și vânt cel mult slab. Vremea ideală pentru producerea inversiunilor termice în zonele consacrate ale Moldovei (Depr. Dornelor; Câmpulung Moldovenesc-G. Humorului; Valea Bârladului;Valea Trotușului; areale din Lunca Prutului și a Nistrului) va fi de marți și până în cursul zilei de joi-vineri.

moldova 18-24.i.2016 temperaturi

 Precipitațiile, exclusiv ninsori, vor mai fi prezente în sudul, estul și centrul Moldovei în prima zi a intervalului. Deoarece presiunea va fi în creștere, vântul va sufla tare, cu viteze la rafale, de până la 70…80 km/h, viscolind și troienind zăpada. Cuplajul dintre valorile termice scăzute și a vântului va face ca temperatura resimțită de corpul uman să fie mult mai scăzută comparativ cu cea înregistrată la termometru.

 După ziua de luni, aria precipitațiilor va fi în diminuare, cerul va deveni variabil spre mai mult senin iar vântul va scădea în intensitate. Totuși, spre finalul intervalului, pe nordul și nord-estul Moldovei sunt șanse de ninsori slabe cantitativ și pe arii restrânse. De asemenea, tot în regiunile nordice și vântul va prezenta ceva intensificări.

 Pe ansamblu, urmează o săptămână cu puține fenomene meteorologice, excepție, ziua de luni, care va mai aduce ninsori slabe, cel mult, moderate cantitativ. Caracteristica meteorologică a întregii săptămâni ce urmează va fi gerul, inversiunile termice și chiciura.