Ninsori, viscol, troiene și……..gerul Bobotezei pe rit vechi.

  Venirea primului episod de viscol serios din această iarnă peste jumătatea de sud a Moldovei nu mai constituie un element de noutate în acest moment. Singura incertitudine rămâne cea legată de evoluția exactă a sistemului depresionar, răspunzător de acest episod de viscol. Respectivul ciclon va avea fie o traiectorie mai nordică, ceea ce s-ar traduce printr-un strat generos de zăpadă în toată Moldova, fie va avea tendința de a migra spre sud. Cu o traiectorie a ciclonului mult spre sud, ne vine rândul doar la ger, stratul de zăpada fiind modest.

 Conform ultimei modelări, cât și o mediere personală a ultimelor modelări (13.01-15.01.2016 run 12 UTC), jumătatea de sud a Moldovei vor avea până luni la prânz un strat generos de zăpadă. În contextul clasic de viscol din această parte a Europei, cei 20…30 cm estimați vor favoriza formarea de troiene. Ca urmare, în jumătatea sudică și centrală a Moldovei vor fi drumuri troienite, drumarii vor face față cu greu. Vântul va sufla tare, cu viteze de 60…70 km/h, sporind senzația de rece.

 În cursul zilelor de 16-18.01.2016, pentru evitarea, pe cât posibil riscul de a fi înzăpeziți, șoferii sunt sfătuiți să consulte periodic starea drumurilor, actualizată periodic aici – valabil pentru România. Cel mai indicat ar fi anularea deplasărilor prin zonele vizate.

zapada MD 18 01 2016 12 UTC

  Odată trecut episodul de ninsori viscolite, urmează instalarea gerului. Acesta îl vom resimți din plin mai ales de luni-marți dimineața, cu precădere, în regiunile nordice ale Moldovei. În depresiunile din Carpații Orientali vor fi și minime ce vor coborî până la -19…-20°C.

  În concluzie, după o primă jumătate calendaristică a iernii caracterizată de o vreme blândă (mai puțin, intervalul 29.XII.2015-5.I.2016), urmează zile veritabile de iarnă. Dacă ninsorile se încăpățânează să migreze mai mult către nord, în mod cert, vremea geroasă va cuprinde întreaga Moldovă, de luni încolo.

  Deoarece traiectoria despresiunii mediteraneene nu-i una sigură nici în acest moment (t+36…42h), în funcție de evoluție, vor fi actualizări ale materialului cartografic.