La încheierea sărbătorilor de iarnă, la orizont, se vede și ceva zăpadă

  Spuneam într-una din postările de săptămâna trecută că în preajma Bobotezei zăpada se va așterne în toată regiunea, chiar într-un strat consistent, în partea de sud-vest a acesteia. Zăpada are să vină chiar din această noapte, însă nu vom avea acel strat așa de gros anticipat de atunci.

  Ca urmare, în cea mai mare parte a Moldovei, grosimea stratului de zăpadă va fi de pe la 1…2 cm în extremitatea sa de nord și până spre 6…8 cm în jumătatea sa de sud. Cu toate acestea, prin zona mai înaltă a punctului de observații de la Bârnova, e posibil să avem și 10…13 cm depuși până pe 7 ianuarie ora locală 2.

zapada 70116 00UTC

Categoric, strat ceva mai generos de zăpadă se va găsi și în regiunile de munte, chiar și de 30…40 cm în Munții Vrancei.

  Ca o succesiune din punct de vedere sinoptic, era normal să fi avut, mai întâi, acest episod de ninsoare și apoi vremea geroasă care își trăiește ultimele ore deasupra Moldovei, cât și deasupra regiunilor limitrofe.

  Dat fiind faptul că episodul de precipitații succede unul geros și de durată, șansele la polei vor fi foarte crescute în următoarele zile. Explicația e simplă, fiindcă ivirea unui sistem depresionar aduce și o creștere marcantă a temperaturii la nivelul întregii troposferei, însă valorile pozitive vor fi de așteptat la nivelele de 1000, 925 și 850 hPa geopotențial. Ca urmare, precipitațiile se vor transforma în ploaie, aceasta din urmă va găsi un sol cu o temperatură negativă în cea mai mare parte a Moldovei, prilej în care picăturile de apă vor îngheța foarte rapid. Șoselele vor deveni adevărate patinoare, mai ales în jumătatea de sud a provinciei.