Estimare meteo Moldova 4-10 ianuarie 2016

   Vremea rece și-a intrat în drepturi destul de rapid în ultimele zile ale lui 2015. Ca urmare, după zilele calde ce au caracterizat Crăciunul, a urmat noaptea dintre ani, cu o vreme geroasă în toată Moldova.

Caracteristica vremii din noaptea dintre ani s-a păstrat și în primele zile ale lui 2016, ba chiar s-a observat o nouă scădere a temperaturilor.

   Dacă în săptămâna precedentă am vorbit de o vreme de-a dreptul glacială (în contextul zilelor calde din decembrie 2015), săptămâna care va urma va fi, să-i spunem așa, o privire „pe dos” la ceea ce s-a întâmplat în precedenta.

  Astfel, după prima zi a săptămânii care va păstra caracteristicile glaciale ale precedentei, de marți se va observa o încălzire notabilă a vremii.

temp_moldova 4-10.01.2016

  Încălzirea în cauză se va produce pe fondul orientării circulației atmosferice din sector predominant sud-estic la nivelul întregii provincii. Ca urmare, va fi transportat și un aer ceva mai cald.

Concret, circulația sud-estică va fi pe fondul situării regiunii noastre în sectorul cald al unei depresiuni mediteraneene, în primă fază, ca ulterior, să ne situăm în sectorul cald al unor depresiuni atlantice.

  Ca aspect pluvial, săptămâna viitoare aduce și ceva schimbări, comparativ cu ultimele două, din anul 2015. Vorbim, așadar, de apariția precipitațiilor chiar de luni. Primele zone cuprinse de acestea vor fi cele din sudul și sud-vestul Moldovei.

  Ulterior, aria de manifestare a precipitațiilor se va extinde la nivelul întregii provincii. Pe fondul temperaturilor scăzute din prima zi, vor fi exclusiv ninsori.

  După ziua de marți, pe fondul creșterii temperaturilor, în estul, sudul și sud-estul Moldovei vor predomina ploile, în centrul și nordul acesteia vor fi precipiații mixte iar ninsorile se vor limita la zonele înalte de deal și de munte din vestul și nord-vestul provinciei.

  Deoarece încălzirea vine după o perioadă ceva mai lungă, caracterizată de o vreme geroasă, solul își va păstra temperaturile sub limita de îngheț, ceea ce va favoriza producerea poleiului. Nu sunt excluse nici ploile suprarăcite, cu precădere, în jumătatea de nord a Moldovei.