După viscol…ger.

  Spuneam încă de ieri că după episodul de ninsori, ce va cuprinde jumătatea de sud a Moldovei, va urma o vreme geroasă. Astfel, după 2 zile de la încetarea ninsorilor (18.I.2016), gerul va cuprinde întregul teritoriu al Moldovei. Ca urmare, așa cum este ilustrat și pe materialul de față, nordul Balcanilor și partea central-estică a Europei va fi puțin mai caldă (3…5°C) comparativ cu regiunile nordice ale Scandinavei.

 Miercuri dimineața (6UTC) Moldova va avea parte de o vreme geroasă, cu valori ce vor coborî până la -20°C. Răcirea, pe lângă cea advectivă, pe fond de circulație ultrapolară, va fi și radiativă, pe fondul existenței stratului de zăpadă și, bineînțeles, a unui cer predominant senin. Pe acest considerent, inversiunile termice vor fi la ele acasă, în majoritatea ariilor depresionare și de vale.

temperaturi 20.01.2016 9UTC

 Cele afirmate adineauri sunt confirmate și de materialul cu distribuția diferențelor de temperatură între inițierea modelului atmosferic (16.I.2016 6UTC) și T+96 ore (20.I.2016 ora 6UTC). Conform respectivului material, cea mai pronunțată răcire în următoarele 4 zile va fi în zona geografică a Balcanilor de Nord și a Europei central-estice (implicit la nivelul Moldovei). Valorile termice vor scădea și cu 10…14°C la în cea mai mare parte a Moldovei.

anomalii termice Europa 20.01.2016 6UTC

 În schimb, la vest, nord și est de regiunea central-sud-estică a Europei se observă o tendință de creștere a valorilor termice. Cele mai evidente creșteri vor fi în partea est-sud-estică a Rusiei europene, fiind de așteptat și valori termice situate și cu 10…12°C comparativ cu cele înregistrate în această dimineață.

 Aerul rece din zona noastră se va datora unor advecții de aer rece, pe o circulație ultrapolară. Advecția de aer rece pe o componentă ultrapolră este rezultat în urma activării unui sistem anticiclonic peste regiunile centrale ale continentului și a depresiunii mediteraneene, care va continua să migreze spre regiunile estice ale Ucrainei și sudul Rusiei europene în următoarele zile. De asemenea, sud-estul și estul Rusiei europene vor beneficia de o advecție de aer cald fiindcă se vor situa în sectorul cald al respectivei depresiuni.

În concluzie, după ninsorile, viscolul și troienele așteptate în următoarele 36 de ore, de marți încolo gerul va cuprinde întreaga Moldovă. Vom asista și la apariția inversiunilor termice, și nu doar în depresiunile aferente Carpaților Orientali.