Odată cu avansul unei depresiuni mediteraneene către nord-est, vin și precipitațiile, fiindcă încălzirea asociată acesteia s-a resimțit încă de acum două zile. Ce-i drept, pe fondul unei vaste întinderi de aer rece, arctic rămas în apropierea solului, respectiva încălzire s-a simțit la altitudini de 600-1500 m.
Ca urmare, depresiunea în cauză va aduce și precipitații peste cea mai mare parte a Moldovei, preponderent ninsori în nord, centru cât și prin est, dar și ploi în sudul acesteia. Ca urmare, în această ultimă regiune, pe fondul caracteristicilor troposferei inferioare: 0-1800 m (detalii, aici), vom avea acele ploi suprarăcite (eng. freezing rain). Astfel de precipitații vor duce la formarea poleiului.
În schimb, în regiunile unde va ninge, vorbim de cantități de precipitații moderate cantitativ. Ca urmare, și stratul de zăpadă anticipat va atinge 10…16 cm. În zona montană din vestul provinciei, unde vor fi exclusiv ninsori, stratul de zăpadă va măsura și 20…30 cm în dimineața zilei de 9 ianuarie 2016, conform ultimelor modelări atmosferice.
Totuși, regiunile din extremitatea de nord-vest și de nord, situate la periferia depresiunii mediteraneene, vor cumula cel mult 2…7 cm de zăpadă. La polul opus, regiunile sudice, unde vor predomina ploile, stratul de zăpadă ilustrat pe materialul de mai sus este rezultatul celui din precedentul episod de ninsori.
După mai bine de o lună de așteptări, într-un final vorbim de primele ninsori mai serioase și peste bună parte a Moldovei. Așadar, cerul își cerne fulgii de zăpadă odată cu sărbătoarea Crăciunului pe rit vechi (7-9 ianuarie 2016).
Notă: Forma de agregare a precipitațiilor va depinde de temperaturile din ecartul altitudinal 600-1500 m. Cât avem temperaturi pozitive în această parte a troposferei, vorbim de ploi suprarăcite. În rest, unde vom avea temperaturi negative, posibil, ușor pozitive (1…2C) în apropierea solului (la 2 m), vor fi predominant ninsori.
În funcție de evoluția sistemului depresionar cât și a temperaturii în stratele troposferei inferioare, vor fi materiale noi, referitoare la distribuția stratului de zăpadă.