Semnale de iarnă după Bobotează !?

   Ne-am tot dorit zăpadă de sărbători, însă așteptările, ca și în ultimii doi ani (2013 și 2014) ne-au fost compromise. Din ultimele modelări, nici Anul Nou nu pare să exceleze în materie de zăpadă, aducând doar ger.

  Pe acest considerent, ne-a mai rămas doar speranța că, totuși, în următoarele 10 zile vom vedea, după o lungă așteptare, într-un final, ceva zăpadă mai serioasă. Ca urmare, conform ultimei modelări atmosferice, după data de 4 ianuarie 2016 se pare că advecția de aer rece nu va rămâne fără urmări în bazinul Mării Mediterane.

Pe materialul de față este ilustrată o posibilă dispunere a stratului de zăpadă estimat pentru ziua de 7 ianuarie 2016, ora 12 UTC (14:00 – ora locală). Acum, în decurs de 10 zile lucrurile pot căpăta o turnură destul de mare, prilej în care să avem „norocul” de alte așteptări spulberate.

zapada 7_01_16 12 utc

   Așa cum afirmam ceva mai devreme, avem advecție de aer rece, continental polar (cP), ce va fi advectat până în zona centrală a Mediteranei. Ca urmare, pe fondul apelor calde ale mării și al aerului rece, venit dinspre Rusia, mai mult ca sigur că o depresiune mediteraneeană va prinde viață. Rămâne de văzut cum va evolua și aceasta, fie va veni către teritoriul geografic al Moldovei, fie va migra către est, pe jumătatea de sud a Balcanilor. Poate, cu puțin noroc, să prindem și un ciclon retrograd, acela ne-ar aduce iarna mult dorită, poate cam abuzivă.

  Un indicator prețios în estimarea vremii îl constituie și analiza oscilației nord atlantice (NAO) cât și cea arctică (AO).

  Așadar, după o lungă perioadă cu indicatorii în cauză situați pe tărâm pozitiv, se pare că, într-un final, ambii vor migra către valori negative.

Conform imaginii de mai jos, se pare că după 6-7 ianuarie ambii indicatori o vor lua bine de tot la vale, ba chiar, AO se prăbușește.

NAO_AO

Ei bine, această împrejurare a celor indicatori vor constitui în mod cert o poartă deschisă pentru instalarea iernii mult așteptată pentru bună parte a Europei. Excepție de la regulă nu va face, bineînțeles, nici regiunea geografică a Moldovei.

  Dacă situația în cauză se va ivi și după 5 zile (după 2 ianuarie 2016), devine certă instalarea iernii cu tot tacâmul. Până una-alta, ne rămâne instalarea aerului rece și câțiva fulgi care să ne amintească că, totuși, e iarnă.