Ne-am tot dorit zăpadă de sărbători, însă așteptările, ca și în ultimii doi ani (2013 și 2014) ne-au fost compromise. Din ultimele modelări, nici Anul Nou nu pare să exceleze în materie de zăpadă, aducând doar ger.
Pe acest considerent, ne-a mai rămas doar speranța că, totuși, în următoarele 10 zile vom vedea, după o lungă așteptare, într-un final, ceva zăpadă mai serioasă. Ca urmare, conform ultimei modelări atmosferice, după data de 4 ianuarie 2016 se pare că advecția de aer rece nu va rămâne fără urmări în bazinul Mării Mediterane.
Pe materialul de față este ilustrată o posibilă dispunere a stratului de zăpadă estimat pentru ziua de 7 ianuarie 2016, ora 12 UTC (14:00 – ora locală). Acum, în decurs de 10 zile lucrurile pot căpăta o turnură destul de mare, prilej în care să avem „norocul” de alte așteptări spulberate.
Așa cum afirmam ceva mai devreme, avem advecție de aer rece, continental polar (cP), ce va fi advectat până în zona centrală a Mediteranei. Ca urmare, pe fondul apelor calde ale mării și al aerului rece, venit dinspre Rusia, mai mult ca sigur că o depresiune mediteraneeană va prinde viață. Rămâne de văzut cum va evolua și aceasta, fie va veni către teritoriul geografic al Moldovei, fie va migra către est, pe jumătatea de sud a Balcanilor. Poate, cu puțin noroc, să prindem și un ciclon retrograd, acela ne-ar aduce iarna mult dorită, poate cam abuzivă.
Un indicator prețios în estimarea vremii îl constituie și analiza oscilației nord atlantice (NAO) cât și cea arctică (AO).
Așadar, după o lungă perioadă cu indicatorii în cauză situați pe tărâm pozitiv, se pare că, într-un final, ambii vor migra către valori negative.
Conform imaginii de mai jos, se pare că după 6-7 ianuarie ambii indicatori o vor lua bine de tot la vale, ba chiar, AO se prăbușește.
Ei bine, această împrejurare a celor indicatori vor constitui în mod cert o poartă deschisă pentru instalarea iernii mult așteptată pentru bună parte a Europei. Excepție de la regulă nu va face, bineînțeles, nici regiunea geografică a Moldovei.
Dacă situația în cauză se va ivi și după 5 zile (după 2 ianuarie 2016), devine certă instalarea iernii cu tot tacâmul. Până una-alta, ne rămâne instalarea aerului rece și câțiva fulgi care să ne amintească că, totuși, e iarnă.