Procesul de răcire, anunțat de ceva timp pe toate canalele media, și-a făcut, deja, prezența în regiunile nordice și de răsărit ale Moldovei istorice. În cursul serii și al nopții, valul de aer rece va cuprinde întreaga regiune, urmând ca ziua de 29.XII.2015 să aducă schimbarea în cauză.
Pe materialul de față este ilustrată diferența de temperatură prevăzută pentru ziua de 1.I.2016 ora 6 UTC (ora locală 8:00) comparativ cu cele din momentul efectuării modelului de prognoză, 28.I.2015 ora 6 UTC. Conform materialului, jumătatea de est a Europei se va găsi sub influența maselor de aer rece, continental polar (cP). Ca urmare, vorbim de valori termice ce vor fi și cu 12…14°C sub cele din cursul dimineții de azi, 28.XII.2015. Nu mai vorbim de estul Rusiei europene, unde valorile vor fi și mai scăzute comparativ cu cele de azi dimineață, și așa scăzute.
Arealul geografic al Moldovei se va găsi în plină masă de aer rece, condiții în care valorile termice vor fi și cu 11…13°C mai scăzute comparativ cu ce am avut în această dimineață. Ca urmare, gerul va cuprinde întreaga regiune, în depresiunile intramontane vor fi și minime ce se vor situa în jurul valorii de -19…-16°C.
Dacă Europa Centrală și de Est vor fi caracterizate de o vreme foarte rece, partea sa vestică se va caracteriza prin valori termice similare cu cele din această dimineață. Cu toate acestea, pe fondul unui regim anticiclonic, care va facilita producerea unor inversiuni termice și cu masiva advecție de aer rece din jumătatea de est a Europei, și în vestul continentului se observă valori ce vor fi cu 2…4°C mai mici comparativ cu cele de azi dimineață.
Așa cum e și firesc, din moment ce o parte a Europei va fi caracterizată de o vreme foarte rece, o alta se va situa la cealaltă extremă, caracterizată de o vreme mult mai caldă comparativ cu media perioadei. Așa va fi în cazul Peninsulei Scandinave, unde sunt de așteptat valori termice și cu 10…14°C comparativ cu cele de azi dimineață.
Ca urmare, în preajma Anului Nou va fi chiar mai cald prin zona geografică a Scandinavei comparativ cu ce se așteaptă pentru jumătatea de est a Europei.
Direct răspunzător pentru regimul termic din următoarele zile va fi activarea unui maxim scandinav. Concret, părțile estice, centrale și de sud-est ale Europei se vor situa în sectorul rece, de est și sud-est al formațiunii barice, prilej în care sunt advectate mase de aer rece, continental polar (cP), acesta, pe o componentă ultrapolară. Inițial, masele de aer au avut origini polare, advectate de pe întinderile de zăpadă din Novaia Zemlea sau Arhiplelagul Svalbard.
La polul opus, vestul și nordul continentului se va situa în sectorul cald, de vest și nord-vest al maximului scandinav, condiții în care va fi advectat aer ceva mai cald. Chiar și aici, în context anticiclonic în semestrul rece, vorbim de inversiuni termice, cel puțin, în cursul nopților și al dimineților.