Estimare meteo Moldova 28.XII.2015 – 3.01.2016

   Zilele plăcute de decembrie sunt pe sfârșite, locul lor va fi luat de aerul rece, polar continental (cP). Înlocuirea în cauză se va realiza, cu începere din noaptea de luni spre marți.

Ca urmare, după ziua de luni, care va păstra caracteristicele ultimelor zile, de marți, așa cum ați aflat, vremea se va răci substanțial. Procesul de răcire va continua și după ziua de marți, când vorbim de maxime exclusiv negative la nivelul întregii Moldovei.

   Astfel, ultimele ore ale anului 2015 și primele din 2016 vor aduce peste regiunea noastră o vreme geroasă, cu valori cuprinse între -15°C prin depresiunea Dornelor și cel mult -9…-7°C prin sudul provinciei.

   La loc de cinste în a doua parte a săptămânii vor fi inversiunile termice, acestea se vor păstra și pe parcursul zilelor, cu precădere, în depresiunile Orientalilor

   De advecția de aer arctic nu vom scăpa nici în următoarele zile, cu toate că prin sudul extrem, undeva pe duminică, 3.I.2016, s-ar observa o ușoară încălzire.

moldova temp 28.12.15---3.01.16

   Sub aspect pluvial, următoarea săptămână va fi săracă la nivelul întregii Moldovei. Totuși, pe fondul temperaturilor scăzute ce se anticipează, cantitățile neînsemnate de precipitații vor fi exclusiv ninsori.

Acestea vor fi prezente în cea mai mare parte Moldovei începând de marți și până la finalul intervalului. Ca arie de manifestare, pe lângă cantitățile neînsemnate, vor fi locale.

   Printre norii aducători de câteva fulguieli, vom zări și Soarele, însă va fi unul cu dinți.

  Pe lângă temperaturile foarte scăzute ce urmează a se înregistra, de miercuri încolo se va intensifica și vântul. Ca urmare, organismul uman are să resimtă cu mult mai puține grade comparativ cu ceea ce indică termometrul.

  Notă* Începând cu estimarea de față, ne vom rezuma doar la provincia istorică a Moldovei, și nu la întreg teritoriul României, ca până acum. Vă mulțumim pentru înțelegere și atenția pe care ne-o acordați!