În ciuda faptului că debutul lunii ianuarie 2016, implicit al noului an, se va realiza pe fondul unor advecții de aer rece, continental-polar (cP), pe ansamblu, luna viitoare va păstra caracteristicile lunii decembrie. De altfel, cele afirmate sunt confirmate și de materialul NOAA, referitor la distribuția anomaliilor termice pentru Europa.
Conform materialului în cauză, întreaga Europă va fi caracterizată de o vreme mult mai caldă comparativ cu mediile climatologice ale lunii. Astfel, pe arii extinse din vestul, centrul și sudul continentului, sunt de așteptat abateri termice pozitive de 2…3°C. Nu mai vorbim de regiunile estice, unde abaterile termice vor fi și cu 3…4°C peste normele climatologice aferente lunii ianuarie pentru regiunile în cauză.
Pentru România, se anticipează valori medii de temperatură ce se vor situa cu 2,5…4°C peste media perioadei. Cu toate acestea, ianuarie este desemnată ca fiind cea mai rece lună din an, condiții în care invaziile de aer rece, de sorginte arctică nu vor lipsi. Un prim episod îl vom resimți chiar din primele zile ale anului.
Sub aspect pluvial, luna ianuarie va păstra, în linii mari, caracteristicele lunii precedente. Ca urmare, sunt de așteptat, în continuare abateri ale cantităților de precipitații în jumătatea de vest a Europei. De asemenea, valori ce se vor situa ușor peste normele perioadei vor fi și cea mai mare parte a Europei Centrale, Nordice și chiar de Est.
La polul opus, cantități deficitare de precipitații în țările riverane Mării Mediterane, cu precădere, în zona Balcanilor.
Pentru arealul geografic al României sunt de așteptat valori deficitare de precipitații în regiunile extracarpatice, apropiate de normal, cu o tendință ușoară de excedent în cele intracarpatice.
Acum, pe seama privirii de ansamblu a lunii viitoare, nu sunt excluse 1-2 episoade de viscol, pe fondul venirii curentul jet mult către sud, către bazinul mediteraneean. Ca urmare, va fi înlesnită și activarea ciclogenezei mediteraneene, direct răspunzătoare de manifestările severe ale iernii în Balcani și Europa Central-Sud-Estică.
Categoric, la caracteristica caldă a primei luni de iarnă, resimțită de toți, de altfel, cât și ceea ce se anticipează pentru ianuarie 2016, și-a adus contribuția din plin și puternica manifestare a lui El Nino. Conform înregistrărilor efectuate de către NOAA, El Nino din acest an pare că l-a depășit pe precedentul, din 1997-1998. De altfel, o vreme blândă de iarnă a fost în bună parte a regiunilor temperate și subpolare din întreaga emisferă nordică. Excepțiile le-au constituit, până acum, nordul extrem al Canadei, Atlanticul de Nord cât și partea estică a Federeației Ruse.
Paradoxal, și pronunțatele anomalii termice ale Atlanticului de Nord și-au spus, într-o bună măsură, cuvântul în vremea nesperat de caldă de pe continentul european. Concret, limita dintre apele reci și mai calde ale Atlanticului de Nord, dispusă pe o componentă SV-NE, din apropierea Bermudelor și până spre Arhipelagul Britanic, a constituit un leagăn al ciclonilor atlantici. Acești cicloni, de altfel, au sporit advecțiile de aer cald, pe componentă vestică și sud-vestică peste cea mai mare parte a continentului.
Pentru Europa, poate nu El Nino direct a influențat în mod deosebit caracteristica vremii, ci ajutat de această dispunere a temperaturii apelor din Atlanticul de Nord.