Prima săptămână din vara anului 2015 s-a caracterizat printr-un regim termic tipic unui început de iulie în toată jumătatea de sud a Europei, lucru ce-l atestă și materialul cu distribuția anomaliilor termice pentru Europa, preluat de pe NOAA.
Conform acestui material, regiunile amintite ale continentului s-au caracterizat prin valori medii de temperatură ce s-au situat cu 3…5°C, iar prin zona Munților Alpi cât și prin partea central-vestică a Peninsulei Iberice, și cu 5…7°C peste normele climatologice ale intervalului de referință.
Aceste valori sunt atribuite cuplajului termobaric constituit între ariile de înaltă presiune ce s-au cantonat peste sudul și estul continentului și cele de joasă presiune ce au activat peste Atlantic, acestea au acoperit și regiunile nordice și de nord-vest ale Europei. Această joncțiune sinoptică a favorizat advecția de aer cald, saharian, pe o componentă sud-sud-vestică.
La polul opus, ariile caracterizate de o vreme ceva mai rece, cu temperaturi medii situate cu 2…4°C sub cele obișnuite în această perioadă, au fost cele delimitate de Arhipelagul Britanic și Peninsula Scandinavă. Respectivele regiuni s-au situat în sectorul rece al depresiunilor atlantice amintite ceva mai devreme. Peste aceste zone a fost transportat aer rece, polar-maritim.
Precipitațiile, în strânsă legătură cu ariile de joasă presiune, au preferat regiunile vestice și nordice ale Europei, în toate aceste regiuni au fost consemnate cantități ce au totalizat 75…150 l/mp pe parcursul celor 7 zile.
Restul continentului, influențat în cea mai mare parte a intervalului, de arii anticiclonice, a fost caracterizat de cantități modeste sau chiar inexistente de precipitații. Punctiform, pe unde și-au mai făcut apariția, au fost înregistrate valori de 25…50 l/mp, cele mai expuse zone fiind cele din sud-estul Europei. Toate aceste precipitații s-au concretizat mai ales pe parcursul zilelor de 3-4 iunie 2015, fiindcă peste aceste regiuni a activat un sistem depresionar cu tendință de ocludere însă cvasistaționar, acesta, combinat cu aerul cald și ceva intruziuni de aer mai rece dinspre nord, au generat aceste precipitații torențiale din estul și sudul României, Bulgaria și zona montană din vestul Greciei. De asemenea, precipitații asociate sistemelor noroase convective cu inițiere orografică, de această dată, au fost specifice regiunilor centrale și nordice ale Italiei, Slovenia, vestul Austriei.
Pe ansamblu, o vreme deosebit de caldă în jumătatea de sud a Europei, ba chiar, și prin regiunile centrale ale acesteia, urmând ca ploile mai insistente și temperaturile modeste să fie o caracteristică în nordul și nord-vestul continentului.