Primele efecte ale cuptorului saharian și-au făcut simțită prezența în jumătatea de sud a Europei, această dovadă fiind atestată și de materialul cu distribuția anomaliilor termice la nivel continental, elaborat de către NOAA.
Conform acestuia, regiunile din sudul și sud-estul Europei s-au caracterizat printr-o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă de mai, valorile medii de temperatură înegistrate au fost cu 3…7°C peste norma climatologică a perioadei, ba chiar și cu 7…9°C peste aceasta, prin centrul și sudul Italiei. Vreme ușor mai caldă, cu temperaturi medii ce s-au situat cu 1…3°C peste cele obișnuite în prima decadă a lunii mai au fost și prin regiunile centrale, central-vestice, sud-vestice și chiar prin Republicile Baltice și jumătatea de sud a Finlandei.
Această vreme cu iz estival din jumătatea de sud, cât și de prin centrul Europei, s-a datorat unui cuplaj termobaric constituit dintre ariile depresionare atlantice, acestea au imprimat un aspect mohorât vremii în regiunile nord-vestice ale continentului, și persistența unor anticicloni ce s-au plasat peste sudul și sud-estul Europei. Pe acest fond sinoptic, circulația generală a maselor de aer în intervalul menționat a fost predominant din sector sud-sud-vestic, condiții în care a fost aspirat aer foarte cald, dinspre regiunile central-vestice ale Saharei, acesta a adus maxime de peste 33…35°C prin sudul Italiei și chiar prin sudul Spaniei.
Excepția de la regulă, ca și în intervalul precedent, au constituit-o regiunile nord-vestice, aici temperaturile medii s-au situat cu 1…3°C sub norma acestei perioadei, asta, pe fondul instabilității accentuate cât și a circulațiilor dinspre nord, pe fondul cuplajului dintre depresiunile atlantice amintite și a extinderii către sud a anticiclonului groenlandez.
Precipitațiile, în strânsă legătură cu ariile depresionare amintite, au preferat regiunile de nord-vest, aici au fost înregistrate și cele mai însemnate cantități de apă, de până la 70…100 l/mp/7 zile în Arh. Britanic și nord-vestul Peninsulei Iberice. Totuși, areale caracterizate de cantități de precipitații cuprinse între 25…50 l/mp/7 zile sunt asociate și regiunilor centrale și central-estice, acestea rezultate în urma instabilității frontale asociate depresiunilor atlantice ce au migrat către est. De remarcat că aceste din urmă precipitații au fost predominant sub formă de aversă, fenomene specifice, de altfel, semestrului cald.
Pe ansamblu, o săptămână de vară în jumătatea de sud a Europei, cel puțin, urmând ca cele mai însemnate precipitații să fie concentrate pe regiunile nord-vestice ale continentului. Regiunile centrale, situate în zona de contact dintre aerul ceva mai rece și umed din nord-vest și cel foarte cald, din sud, au avut parte de manifestări violente ale vremii, soldată chiar și cu o tornadă în Germania.