Ultimele zile de aprilie 2015 s-au caracterizat, în continuare, printr-o vreme ceva mai caldă în cea mai mare a Europei, lucru, de altfel, ilustrat și pe materialul cu distribuția anomaliilor termice în Europa, preluat de pe NOAA.
Conform acestuia, regiunile sudice ale Europei au fost caracterizate prin valori medii de temperatură situate cu 1…3°C peste normele climatologice ale perioadei de referință, iar prin estul continentului, și cu 3…5°C peste această normă.
Direct răspunzător pentru vremea caldă din sudul și estul Europei a fost cuplajul baric dintre un sistem de mare presiune (anticiclon) ce a activat peste regiunile nord-estice extreme, cât și prin cele de sud-est, și a unui areal depresionar atlantic omogen de mari dimensiuni ce a activat peste vestul și centrul continentului. Această conjuctură barică a favorizat o circulație a maselor de aer dinspre sud-sud-vest, condiții în care a fost transportat și un aer cald, de sorginte nord-african către aceste regiuni.
Dacă regiunile sudice și de răsărit ale Europei au avut parte de o vreme ceva mai caldă, cele din nordul, nord-vestul și din partea central-nord-vestică au fost caracterizate de o vreme ceva mai rece, cu valori medii de temperatură ce s-au situat cu 1…3°C sub mediile acestui interval, chiar și cu 3…5°C sub medie, prin zona geografică a Scoției.
Această vreme răcoroasă menționată s-a datorat situării acestor regiuni la contactul dintre arealul depresionar atlantic amintit și a unui anticiclon groenlandez, condiții în care s-a putut vorbi de o circulație a maselor de aer din sector predominant nord-nord-vestic, fiind advectat și un aer mai rece, polar-oceanic. Categoric, la această vreme rece a contribuit și nebulozitatea ridicată, asociată acelui sistem depresionar.
Precipitațiile, spre deosebire de ultimele săptămâni, au ocupat o arie mai vastă. Astfel, cele mai expuse zone fiind cele din vestul, centrul și, local, cele din nord-vestul și sudul Europei. În toate aceste zone s-au înregistrat cantități importante de precipitații, acestea au totalizat în decurs de 7 zile, valori cuprinse între 25…75 l/mp în regiunile centrale, nord-vestice și de sud și de 50…125 l/mp în regiunile central-vestice și de vest ale continentului, cu mențiunea că în zonele montane cu expoziție nordică și nord-vestică din Munții Alpi, aceste valori s-au apropiat și de 150…170 l/mp.
Regiunile răsăritene ale Europei s-au caracterizat prin cantități reduse de precipitații, de sub 20 l/mp, acestea, predominant averse, au fost caracteristice unor fronturi reci ce au traversat aceste regiuni în intervalul 29/30 aprilie 2015 și pe 2 mai 2015, condiții în care și vremea a devenit, pentru scurte perioade de timp, ceva mai rece comparativ cu media perioadei.
Pe ansamblu, o vreme ce a împărțit, în linii mari, Europa în două, și anume: cald și cu precipitații ocazionale, frontale, în regiunile răsăritene ale acesteia și ceva mai frig asociat și cu un excedent pluviometric în vest și nord-vest.