Breviar meteo 4-10 mai 2015

Primăvara acestui an s-a caracterizat prin oscilații notabile ale stărilor de vreme, astfel de manifestări n-au fost străine Europei nici în ultima săptămână.

Un exemplu de o astfel de schimbare bruscă a vremii a fost constituită în cursul zilei de 5 mai în zona geografică a Germaniei, aici, după câteva zile calde au urmat furtuni violente (ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină de mari dimensiuni), ba chiar și producerea unei tornade în preajma localtăților Rostok și Schwerin, aceasta a fost catalogată drept una de intensitate 3 pe scara Fujita, aceasta a afectat clădiri, doborârea de arbori peste căile de comunicații (rutiere, feroviare, telecomunicații). De asemenea, aceleași sisteme cumuliforme au adus vreme severă și în Olanda, Danemarca, Belgia și chiar în vestul și nord-vestul Poloniei.

tornada germania mai 2015

Tornadă Nordul Germaniei 5 mai 2015 Sursa: twitter@godehart

Islanda a fost cuprinsă de o masă de aer rece, condiții în care ziua de 9 mai 2015 a adus temperaturi minime ce s-au situat sub limita de îngheț: Grimsstadir, cu o minimă de -10,5°C și o maximă de -1,8°C; Reykjavik cu o minimă de -5,9°C și o maximă de cel mult 1,9°C. Pe lângă aceste temperaturi scăzute, s-au semnala și precipitații sub formă de ninsoare, acestea au dus și la depunerea unui strat de cca. 5 cm în partea de sud-vest a insulei, în preajma capitalei, Reikjavik.

Dacă bună parte a Europei a avut parte de furtuni sau chiar manifestări tardive ale iernii, zona geografică a Peninsulei Iberice a fost cuprinsă de o masă de aer cald, de proveniență nord-africană. Cel mai elocvent exemplu l-a constituit Spania, aici, pe 9 mai 2015 s-au înregistrat temperaturi ce au depășit 32°C, cum ar fi  Canamero  35,5°C; Montoro 34,2°C; Andujar 34,1°C;  Moron a Frontera 33,9°C;  Cordoba Sevilla 33,5°C. Temperaturi similare s-au înregistrat și pe parcursul zilei precedente.

Iarna a cuprins și partea de vest a SUA, aici, în cursul zilei de 8 mai 2015 au fost înregistrate temperaturi de 5…10°C și precipitații sub formă de ninsoare în state precum Colorado, Arizona, California, Dakota de Sud, Montana, bineînțeles, zonele vizate fiind cele situate la altitudini de peste 1000 m în California și Colorado și sub 600 m în Dakota de Sud și Montana.

canion mai 2015

Zăpadă 8 mai 2015 Marele Canion SUA Sursa: http://www.theweathernetwork.com/

Un comentariu la „Breviar meteo 4-10 mai 2015”

  1. Pingback: Diagnoza meteo Europa 3-9 mai 2015 | Meteo Moldova

Comentariile sunt închise.