Prima decadă a lunii aprilie 2015 s-a caracterizat, în cea mai mare parte a Europei, printr-o vreme ceva mai caldă comparativ cu mediile climatologice ale perioadei. Acest lucru se observă și pe materialul cu distribuția anomaliilor termice preluată de pe NOAA.
Conform acestui material, pe arii extinse de pe continent au predominat valorile medii de temperatură ce s-au situat cu 1…3°C din Spania, Franța, Germania, Belarus și Republicile Baltice, ba chiar și cu 3…5°C prin zona geografică a Peninsulei Scandinave.
Răspunzător pentru această vreme caldă a fost existența peste toate aceste regiuni a unui sistem anticiclonic, acesta s-a centrat peste regiunile nord-vestice și, ulterior, peste cele central ale continentului. Existența acestui anticiclon a dus la predominarea timpului frumos și, ajutat de cuplajul cu ariile depresionare ce s-au plasat în larg, pe Atlantic, a dus la înregistrarea unor temperature maxime cu mult peste mediile perioadei din regiunile respective, asta pe fondul circulației predominante din sector sud-vestic, aceasta a antrenat și un aer cald, dinspre regiunile nord-vestice ale Africii.
În toată această întidere de aer cald, intervalul menționat a adus și o excepție, regiunile sudice și de sud-est ale Europei, aici valorile medii de temperatură s-au situat cu 2…4°C sub normele climatologice ale perioadei pentru aceste regiuni. Aici s-a vorbit de o circulație a maselor de aer predominant din sector nordic și nord-estic, asta pe fondul cuplajului baric constituit dintre ariile anticiclonice ce au activat în regiunile central ale Europei și a unui sistem depresionar mediteraneean ce a activat pe o bună perioadă a intervalului menționat în nordul extrem al Mării Mediterane și, ulterior, în vestul Mării Negre.
Precipitațiile, așa cum știm, sunt strâns legate de activitatea ariilor depresionare. Ei bine, așa cum s-a văzut ceva ma devreme, peste cea mai mare parte a continentului au activat areale anticiclonice și, în consecință, precipitațiile au fost slabe cantitativ (sub 5 l/mp/7 zile) sau chiar inexistente, pe arii extinse din Germania, sudul Suediei și al Finlandei, vestul Poloniei și sudul Franței.
Excepția de la regula au constituit-o, și în cazul precipitațiilor, tot regiunile sud-estice, aici s-au înregistrat cantități de 50…100 l/mp/7 zile, chiar și peste aceste valori în zonele de munte din vestul Bulgariei. Coroborarea acestor precipitații cu temperaturile scăzute a dus la transformarea acestora în lapoviță și ninsoare la altitudini de peste 600-800 m în nordul Balcanilor și exclusiv ninsori la peste 1300 m.
Pe ansamblu, a fost o săptămână liniștită de aprilie sub aspect meteorologic în cea mai mare parte a Europei, cu excepția regiunilor sud-estice unde iarna și-a mai arătat forțele.