Diagnoza meteo Europa 12-18 aprilie 2015

În contextul unui aprilie destul de agitat sub aspect meteo, intervalul de față a constituit o excepție de la această regulă, care ne-a obișnuit, de altfel, de la începutul acestei primăveri. Această excepție s-a materializat prin prezența anomaliilor termice pozitive în aproape întreaga Europă, acest lucru fiind ilustrat și pe materialul realizat de către NOAA.

Conform acestui material, se observă areale vaste din Scandinavia și zona geografică a Câmpiei Germano-Polone unde temperaturile medii s-au situat cu 1…3°C peste normele acestei perioade, urmând ca regiunile central-sudice și de sud ale continentului să înregistreze abateri pozitive și cu 5…7°C. În acest context, zilele de 12-17 aprilie 2015 au adus maxime de peste 25…27°C pe arii extinse din Franța, Spania, Italia, Croația, Bosnia-Herțegovina, sudul, vestul și estul României.

Vremea caldă din acest interval a rezultat în urma joncțiunii dintre un sistem anticiclonic ce a activat peste regiunile central-sudice ale Europei și a sistemelor depresionare atlantice ce au activat, în cea mai mare parte a intervalului, peste regiunile nord-vestice extreme ale Europei. În cadrul acestui context baric au predominant circulațiile dinspre sud-vest, pe această cale a fost advectat și un aer cald, dinspre regiunile nord-vestice ale Africii. Încălzirea de ordin advectiv din regiunile sudice ale continentului, în contextul unui timp predominant stabil, a fost ajutată și de cea radiativă, pe fondul unei insolații din abundență.

Cu toate acestea, și acest interval s-a caracterizat, pe ansamblul său, de o vreme caldă a fost presărat cu perioade scurte de răcire, ultimele zile ale acestuia s-au caracterizat printr-o răcire substanțială, cel puțin, în regiunile centrale, central-estice și sudice ale Europei, însă despre efectele acestui val de aer rece, săptămâna viitoare.

 12-18 apr 2015 temp_anom_euro

Precipitațiile, în contextul predominării ariilor anticiclonice, cel puțin, peste regiunile centrale și de sud ale Europei, au fost neînsemnate cantitativ, acestea, predominant sub formă de aversă, însoțite și de fenomene electrice, s-au manifestat local, mai ales în cadrul trecerii unui front rece (cele mai reprezentative 13/14 și 17/18 aprilie 2015). Așa cum ilustrează și imaginea cu distribuția cantităților de precipitații, acestea s-au semnalat, cu precădere, în regiunile de deal și de munte aferente Munților Alpi și Dinarici. Se distinge și un areal precipitativ și pe regiunile estice ale Europei, acesta fiind asociat intervalului 17/18 aprilie 2015, moment în care configurația barică la nivel european s-a modificat, arii anticiclonice peste Arh. Britanic, condiții în care sistemele depresionare atlantice au fost nevoite să migreze  pe la nord de acel anticiclon amintit, ulterior, urmându-și calea către sud peste regiunile central-estice ale Europei, și despre acest context, data viitoare.

De asemenea, arii caracterizate de precipitații mai însemnate cantitativ au fost și pe regiunile nordice ale Arh. Britanic cât și prin sud-vestul Norvegiei.

 12-18 apr 2015 pp_tot_euro

Pe ansamblu, o săptămână caldă în cea mai mare parte a Europei, cu precipitații locale, sub formă de aversă, acestea fiind rezultatul fronturilor reci ce au mai stopat creșterea temperaturilor.