Breviar meteo 29 martie – 5 aprilie 2015

Ultimele zile de martie și primele din aprilie 2015 pentru Europa, sub aspect meteorologic, au fost guvernate de activitatea depresiunii islandeze NIKLAS. Acesta a adus rafale de vânt ce au atins și viteze de 130-150 km/h în Germania, Olanda, Danemarca și partea nordică a Poloniei. În urma acestei furtuni, au fost raportate 9 decese. De asemenea, urmările acestei furtuni s-au remarcat și în transporturi, condiții în care, pe aeroportul din Frankfurt au fost suspendate 180 de zboruri și 60 în Hamburg (sursa: http://www.meteogiornale.it/), toate acestea fiind raportate în cursul zilei de 3 aprilie 2015.

Cu toate acestea, zona geografică a Peninsulei Iberice cât și regiuni vaste din Italia, au beneficiat și de advecții masive de aer cald, de proveniență sahariană (în sectorul cald, sud-estic al acestei depresiuni sus-amintite). În aceste condiții, s-au înregistrat valori termice de peste 29°C, precum Cordoba cu cele 33°C; Murcia 32,6°C; Sevilla 32,2°C și Granada 31,2°C. Italia: 28,2°C în Casale Monferrato și San Paolo Solbrito; + 28,° C în Villanovetta Verzuolo; 27,9°C în Caluso; 27,6°C în Rivoli; 27°C în Mondovi.

Avansul depresiunii NIKLAS către estul Europei și, în paralel, extinderea către nord a maximului baric azoric, circulația predominantă a maselor de aer a fost din sector predominant nord-vestic, în aceste condiții, temperaturile au scăzut substanțial, chiar și cu 10…12°C  în cea mai mare parte a Europei, condiții în care s-a vorbit, în primă etapă, de formațiuni cumuliforme, ceea ce a dus la producerea de descărcări electrice și averse de….ninsoare, astfel de imagini fiind surprinse pe teritoriul Poloniei sau al Olandei (foto).

 polonia

Nor cu dezvoltare verticală și aversă de ninsoare Polonia 1.04.2015

Sursa: https://www.facebook.com/StarryShot?fref=ts

 

 Olanda

Nori Cumulonimbus mammatus Hoeksche Waard, Olanda 1.04.2015

Sursa: https://twitter.com/EdAldus

De vremea rea asociată acestei depresiuni nu a scăpat nici România, astfel că ziua de 1 aprilie 2015 a fost caracterizată de vânt puternic, ce a suflat și cu 70…80km/h în jumătatea de nord a țării, urmând ca următoarele zile să fie caracterizate printr-o răcire accentuată, condiții în care s-a vorbit de valori maxime ce s-au situat și cu 8…10°C sub mediile climatologice pentru un început de aprilie. Câteva maxime de pe 3 aprilie 2015: Rădăuți 1,8°C; Suceava 1,9°C; Toplița 2,0°C; Sfântu Gheorghe (Covasna) 2,6°C; Botoșani 3,3°C. Aceste temperaturi au venit însoțite, bineînțteles, și de precipitații, ce-i drept, slabe cantitativ, predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, acestea fiind asociate și cu vânt puternic, condiții în care, peste nordul țării au fost și probleme în trafic, precum pe DN 17A între Bălcăuți și Dornești cât și DN 2 Iacobești-Siret, județul Suceava.