Starea vremii la moartea lui Gheorghe Gherghiu-Dej

Așa cum se știe, Gheorghe Gheorghiu-Dej a încetat din viață la data de 19 martie 1965, la vârsta de 64 de ani. Acesta a murit în urma canerului de ficat.

Există zvonuri că acesta ar fi fost otrăvit la Moscova, fiindcă a inițiat politici ce făceau ca România să fie un stat din ce în ce mai independent față de politicile URSS-ului.

Condițiile macrosinoptice 19 martie 1965

Din punct de vedere sinoptic, această zi s-a caracterizat printr-o succesiune de cicloni atlantici, aceștia au ocupat nordul și nord-vestul Europei. Estul, sud-vestul și, local, sudul continentului au fost caracterizate de arii anticiclonice.

Cu o astfel de repartiție barică, circulația generală la nivelul Europei a fost una predominant vestică, cu o transformare în una sud-vestică peste regiunile sud-estice și central-sud-estice ale acesteia, inclusiv deasupra României.

Cu o astfel de circulație amintită ceva mai devreme, România a avut parte de o vreme caracteristică lunii martie, și anume, un cer variabil și vânt moderat.

 martie 19 1965

Sub aspect termic, ziua de 19 martie 1965 s-a caracterizat printr-o vreme caldă, îndeosebi în interiorul arcului carpatic. Dovada o constituie și cele 16.7°C înregistrate la Cluj-Napoca sau cele 16.6°C de la Arad.

În exteriorul arcului carpatic vremea a fost rece, cu doar 3.3°C la București, 4.5°C la Iași și cel mult 5.1°C la Botoșani. Temperaturi apropiate de normalul perioadei în zona litorală, cu 6°C la Constanța cât și prin Oltenia, cu 7.3°C la Craiova.

Valorile minime s-au încadrat în limite normale în toată țara, cu 1.5°C la Arad, -1.3°C la București, -0.8 °C la Iași și -2.1°C la Cluj-Napoca.