Martie e cunoscută ca fiind una dintre cele mai agitate luni sub aspect meteorologic de pe parcursul întregului an, de la această regulă nu a făcut excepție nici ultima săptămână.
Astfel, regiunile deluroase și montane din zona Balcanilor au fost caracterizate de căderi masive de zăpadă, cel mai elocvent exemplu fiind cel al Bulgariei, aici regiuni precum Smolian, Haskovo și Kardzhali au rămas izolate în urma căderilor abundente de zăpadă, în urma acestora s-au înregistrat 3 decese, situația în cauză a fost consemnată la data de 12 martie 2015. De semenea, ninsori importante cantitativ și regiunea Munților Apenini (Italia).
Dacă prin zonele mai înalte din Balcani și chiar ale Italiei s-a vorbit, predominant, de precipitații solide, în Norvegia, datorită acțiunilor moderatoare ale Curentului Golfului, în ultima săptămână s-a vorbit de cantități importante de precipitații sub formă lichidă, acestea înregistrând cantități de 70-80 l/mp în zonele joase și până spre 200 l/mp în zonele mai înalte, cu mențiunea că, aici au fost și ninsori, toate acestea consemnate în cursul zilei de 10 martie. Tot datorită activității depresionare intense de pe Atlanticul de Nord, nordul și nord-vestul Arh. Britanic au fost măturate de vânturi puternice, acestea au atins și 120-150 km/h în cursul zilelor de 9 și 10 martie 2015.
În schimb, regiuni vaste din sud-estul și estul Spaniei au fost caracterizate de o vreme ce amintește de începutul sezonului estival, aici, maximele au atins și depășit 27°C pe 11 martie, precum: 30,6°C în Murcia; 30,4°C la Abanila. Dar nici aici nu au lipsit manifestările specifice iernii, astfel că, finalul săptămânii a adus ninsori și minime negative în nord-estul și chiar în centrul țării. Astfel, dimineața zilei de 15 martie 2015 a adus minime de -5,0°C la Salamanca; -4,8°C la Valladolid; -3,0°C în Burgos; -1,9°C la Madrid.
Evenimentul meteo ce a captat atenția întregii lumi a fost dat de ciclonul PAM, acesta a afectat Arh. Vanuatu (Oceanul Pacific) situat la cca. 1700 km nord-est de Australia. Acest ciclon a adus în cursul zilei de 14 martie 2015 vânt ce a atins, la rafală, viteze de 250-270 km/h.
Ciclonul PAM 14 martie 2015. Sursa: www.noaa.com
În urma acestui ciclon, cea mai mare parte a arhipelagului a fost distrusă, pe lângă rafalele puternice de vânt, și de valurile mari, ce au măturat toate zonele litorale.