Breviar meteo 2-8 martie 2015

Prima săptămână a primăverii s-a caracterizat printr-o vreme destul de capricioasă în sudul și sud-estul Europei, în mod deosebit, a doua parte a acestui interval.

În aceste condiții, pe fondul unei instabilități asociate unui sistem depresionar mediteraneean, arii vaste din Italia au fost măturate de vânturi ce au atins și 120…130 km/h la rafală, Toscana fiind cea mai afectată, condiții în care această regiune a fost și sub incidența unui cod roșu de vânt puternic (sursa: http://www.meteoalarm.eu/). De asemenea, vânt puternic și în Croația, aici s-au înregistrat viteze ale vântului de 166 km/h la Split, 155 km/h la Makarska, 123 km/h la Rijeka.

Pe lângă vânt, acestui sistem depresionar i-au fost asociate și cantități importante de precipitații, condiții în care vorbim, în decursul a 24 de ore, de 219 l/mp la Dubrovnik, 201l/mp la Gorica și Čilipi (Croația); 126 l/mp la Tivat, 75 l/mp la Podgorica (Muntenegru). La altitudini de peste 700 m precipitațiile au fost exclusiv sub formă de ninsoare, în urma acestora s-a depus un strat consistent de zăpadă.

De asemenea, pe parcursul zilelor de 6 și 7 martie 2015, vremea rea a cuprins și România, condiții în care Administrația Națională de Meteorologie a instituit cod galben de vreme rea în mai bine de trei sferturi de țară. Această instabilitate a afectat, în mod deosebit, regiunile din sudul și sud-estul teritoriului, precipitațiile s-au transformat și în ninsoare, astfel că, în dimineața zilei de 7 martie 2015 s-a consemnat un strat subțire de zăpadă, local, prin Oltenia și regiunile centrale și nordice ale Munteniei.

 zapada bucuresti

Zăpadă București 6 martie 2015. Sursa: http://www.facebook.com/SWRomania

La munte s-a depus un strat consistent de zăpadă, condiții în care s-a vorbit și de un risc ridicat de producere a avalanșelor, cu precădere, în masivele montane din Meridionali.

Dacă sudul și sud-estul Europei a avut parte de o vreme severă, regiunile sud-vestice ale continentului au fost caracterizate de o vreme demnă de luna mai, cu temperaturi ce au ajuns și chiar depășit 25-27°C în estul și sud-estul Spaniei în cursul zilei de 2 martie 2015. Câteva exemple: Alicante 29.4°C; Valencia 28.5°C Tortosa 27.1°C.

 spania 2.03.15

Temperaturi maxime Peninsula Iberică. Sursa: http://www.infoclimat.fr/

Vremea rea a caracterizat acest interval și regiunele centrale și nord-estice ale Statelor Unite, aici viscolul a afectat state precum New York, Kentucky, Michigan, Ohio.

În Africa de Sud vara se încăpățânează să plece, dovadă stau maximele ce au depășit 40 °C: 45.5°C  la Masmesbury; 42.4°C la Cape Town, valori înregistrate pe 3 martie 2015.