Diagnoza meteo Europa 26 octombrie – 1 noiembrie 2014

Ultima săptămână de octombrie s-a caracterizat, în continuare, printr-o vreme caldă în cea mai mare parte a Europei, excepția de la regulă fiind constituită de regiunile estice și sud-estice ale acesteia, lucru confirmat și de materialul grafic cu distribuția anomaliilor termice realizat de către NOAA.

Conform acestuia, regiunile vestice, centrale, nordice și sud-vestice ale continentului s-au caracterizat prin valori medii de temperatură ce s-au situat cu 1…3°C peste mediile climatologice în cele centrale și până spre 5…7°C în regiunile vestice și sud-vestice ale acesteia.

Aceste valori termice plăcute pentru final de octombrie în toate aceste regiuni ale Europei s-au datorat persistenței unui vast areal anticiclonic ce a ocupat arii importante  de pe continent, mai exact, acesta s-a extins dinspre regiunile nord-estice și până spre regiunile sud-vestice ale acestuia, cât și a unei activități depresionare destul de active peste Atlantic. Acest context termobaric a facilitat o advecție de aer cald, dinspre sud-sud-vest, acesta fiind aspirat direct dinspre regiunile nord-vestice ale Africii, motiv pentru care regiuni vaste din Peninsula Iberică au experimentat o vreme veritabilă de vară la final de octombrie.

La polul opus, regiunile estice și sud-estice ale Europei au fost caracterizate de o vreme rece (temperaturi medii ce s-au situat cu 3…5°C sub mediile perioadei), chiar deosebit de rece prin regiunile nord-estice ale României și de nord ale R. Moldova, în aceste ultime regiuni, temperaturile medii s-au situat cu 5…7°C sub mediile acestei perioade.

Răspunzător pentru această vreme rece din această parte a Europei a fost existența arealului anticiclonic amintit ceva mai devreme și un ciclon de sorginte mediteraneeană, migrat către nord-est, a activat destul de mult și în bazinul central al Mării Negre. Această conjuctură sinoptică a favorizat un transport de aer rece, polar-continental dinspre nord-est, mai exact, dinspre Câmpia Rusă și chiar dinspre regiunile vestice și nord-vestice ale Siberiei.

temp_anom_euro_26.10-1.11.14

Pluviometric, aceast interval s-a caracterizat prin cantități modeste sau chiar inexistente de precipitații în aproape întreaga Europă, rezultată directă a vastului sistem anticiclonic ce a caracterizat continentul în intervalul de referință.

Singurele arii caracterizate de cantități mai însemnate de precipitații sunt cele din nord-vest, aici, pe parcursul celor 7 zile, s-au acumulat 50…150l/mp, cât și cele din sud-estul extrem, aici, cantități mai modeste de precipitații, de 20…50l/mp, în această ultimă regiune s-a vorbit și precipitații sub formă de ninsoare și depunerea unui strat de zăpadă.

pp_tot_euro_26.10-1.11.14

Pe ansamblu, o vreme caldă și uscată în cea mai mare parte a Europei, cu excepția regiunilor estice și sud-estice, unde s-a putut vorbi de o vreme rece, chiar deosebit de rece pentru un final de octombrie.