În ciuda faptului că la porțile Europei par a fi semnele unei ierni ce se anunță a fi destul de aspră cu arii extinse acperite de zăpadă în Siberia și nordul Rusiei europene, ultima săptămână s-a caracterizat, pe ansamblul său, printr-o vreme caldă în aproape întreaga Europă, afirmație susținută și de materialul de mai jos, cu distribuția anomaliilor termice, preluat de pe NOAA.
Conform acestuia, pe arii extinse din vestul, sudul, centrul și nordul continentului au fost specifice valori medii de temperatură ce s-au situat cu 1…4°C peste mediile acestei perioadei, urmând ca în regiunile central-sud-estice să vorbim și de temperaturi medii ce s-au situat și cu 4…7°C peste aceste norme.
Aceste valori termice ce au caracterizat o vreme caldă pentru un mijloc de noiembrie în cea mai mare parte a Europei s-au datorat existenței unui vast areal anticiclonic ce a ocupat regiunile estice și nord-estice ale continentului și a depresiunilor atlantice, acestea au afectat, în primă etapă, vestul și sud-vestul Europei, acestea au avansat către bazinul Mării Mediterane, unde s-au regenerat, în cele din urmă, toate acestea și-au continuat drumul către nord-est, unde și-au recăpătat din amploare în vestul Mării Negre, unde au căpătat și o traiectorie retrodradă.
În acest context macrosinoptic specificat, circulația maselor de aer predominantă la nivel european a fost din sector sud-estic, mai exact, dinspre Orientul Mijlociu, pe această cale a fost transportat și mase de aer cald, lucru ce s-a tradus prin aceste anomalii termice pozitive ce au dominat continentul nostru. Această circulație a fost intensă în prima parte a intervalului, fiindcă ultimele două-trei zile ale acestuia au fost caracterizate, treptat, de o circulație estică, în partea central-estică a Europei, aici fiind transportat aer rece, dinspre partea centrală a Rusiei europene.
Cu toate acestea, peste regiunile estice ale Europei se observă și areale caracterizate de temperaturi apropiate de normalul perioadei și chiar, ușor, sub mediile perioadei de referință, cu 1…3°C.
Aceste ultime zone ale continentului au avut parte de un regim anticiclonic, acesta a transportat un aer rece dinspre Siberia, la acest transport a contribuit din plin și formațiunile depresionare ce au căpătat o traiectorie retrogradă în cursul zilelor de 19-22 noiembrie 2014.
Precipitațiile au preferat în ultima săptămână regiunile sudice, sud-estice, vestul P. Iberice, al Franței și întreg Arh. Britanic. În toate aceste regiuni, pe parcursul celor 7 zile, s-au înregistrat cantități de apă ce au însumat valori cuprinse între 25 și 100 l/mp, ba chiar și cantități ce au ajuns și la 125 l/mp în regiunile riverane părții de nord-vest a Mării Negre, aici a activat în a doua parte a intervalului de referință un ciclon retrograd. În urma acestuia, pe fondul unei vremi calde, precipitațiile au fost predominant sub formă de ploaie, ninsorile și-au făcut simțită prezența în momentul când aceste precipitații erau în diminuare și restrângere ca arie. Stratul de zăpadă a apărut local, în zonele deluroase și montane, însă, pe fondul unui sol cald, acesta s-a topit destul de rapid.
Restul continentului a avut parte de cantități modeste de precipitații, chiar inexiste în bună parte a Peninsulei Scandinave cât și prin regiunile central-nordice ale Rusiei europene.
Pe ansamblu, în ciuda faptului că iarna bate la ușă, cea mai mare parte a Europei a continuat să se bucure de o vreme ceva mai caldă comparativ cu ce ar trebui să fie la mijloc de noiembrie. În ciuda unui regim termic plăcut, partea sudică, sud-estică și de vest a continentului au avut parte și de cantități importante de apă.
Dacă aceasta a fost ultima săptămână de toamnă plăcută, vedem săptămâna viitoare.