Intervalul 20-26 octombrie 2014 s-a caracterizat printr-o vreme foarte agitată în cea mai mare parte a Europei, toate acestea datorate unei depresiuni atmosferice ce a măturat continentul european dinspre nord-vest și până în regiunile sud-estice. Această perturbație atmosferică fiind prelungirea în mediul depresiunilor ex-tropicale a uraganului GONZALO ce a afectat Antilele și Bermuda cu o săptămână mai devreme.
Urmările acestuia s-au materializat prin vânturi foarte puternice în zona geografică a Marii Britaniei pe parcursul zilelor de 20-21 octombrie 2014. Ca dovadă, ziua de 21 octombrie s-a caracterizat prin viteze ale vântului ce au atins și chiar depășit în Cairngorm 174 km/h, Cairnwell 165 km/h, Bealach Na Ba 143 km/h, Great Dun Fell 130 km/h, Aonach Mor 117 km/h, Fair Isle, Aberdaron și Crosby 113 km/h, Sule Skerry 111 km/h, Machrihanish și Glen Ogle 107 km/h, Capel Curig 106 km/h, Pembrey Sands și Wick 104 km/h. De asemenea, furia acestui areal depresionar s-a resimțit și în In Irlanda, cu viteze ale vântului de 115 km/h la Malin Head, 101 km/h la Mace Head și Finner.
Influența acestui areal depresionar, în cuplaj cu arii de mare presiune ce caracterizau partea sudică a Europei la îbceputul săptămânii, a favorizat și înregistrarea unor valori maxime de temperatură ce au depășit cu mult norma climatologică a perioadei în Peninsula Iberică. Astfel, ziua de 21 octombrie a adus maxime de 35,8°C în Valencia, 35,3°C în Sagunto, Miramar și Xativa, 35,2°C la Pego, 35,0°C în Oliva, 34,6°C în Murcia, 34,4°C a Bailen (Spania). Vreme deosebit de caldă pentru a treia decadă a lunii octombrie și în Portugalia, și aici s-au înregistrat în localități precum Beja 31,7°C, Sines 30,7°C, Evora 30,6°C, Monte Real 30,4°C.
Vremea caldă a caracterizat prima parte a săptămânii și în Peninsula Italică, Balcanică și chiar regiunile central-sud-estice ale Europei. Nici România nu a făcut excepție, astfel că, ziua de 21octombrie a adus maxime de 25,8°C la Calafat, 25,6°C în Titu, 25,4°C la Adamclisi, 25,2°C la Giurgiu, 24,7°C la Medgidia.
A doua parte a săptămânii a fost caracterizată de o advecție masivă de aer rece, dinspre nord-estul Europei, astfel că ploile s-au transformat în ninsori la altitudini de peste 600-800 m în Grecia, mai exact, în localități precum Kastoria, Florina, Kozani. Pe unde nu a nins, ploile au favorizat producerea de inundații, acestea au afectat orașe precum Salonic, Atena, în acesta din urmă nivelul apei a ajuns și la aproape 1 m pe șosele.
De răbufnirea acestui episod de vreme rea nu au fost scutite nici țările vecine, precum Macedonia, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Ungaria, Albania sau vestul Turciei.
Spre finalul săptămânii, primele manifestări ale anotimpului alb și-au făcut simțită prezența și în România, cele mai afectate regiuni fiind cele extracarpatice, aici, temperaturile au scăzut și cu 10…12°C sub mediile perioadei. Pe acest fond, precipitațiile au fost predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, acestea s-au materializat și cu depunerea unui strat de zăpadă de 1-5 cm prin nordul Moldovei iar sâmbătă-duminică, ninsorile au cuprins și cea mai mare parte a Munteniei, și aici s-a depus un strat de zăpadă gros de 10 cm la București, 8-9 cm la Giurgiu. Acest episod de ninsoare a constituit depunerea celui mai timpuriu strat de zăpadă la București, conform specialiștilor din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.
Ninsoare București, România 25.X.2014 Sursa: www.știrileprotv.ro
În paralel cu aceste ninsori din Muntenia, în regiunile din nordul Moldovei, minimele au coborât până la -7,7°C la Suceava, -7,6°C la Botoșani, -7,1°C la Radauți. Foarte frig și în Iași, cu o minimă de -5,2°C, toate aceste valori fiind înregistrate în cursul dimineții de 26 octombrie 2014.
Dacă prin Europa vremea a fost capricioasă și rece, la antipozi, în Australia, temperaturile maxime au depășit 38…40°C în regiunile centrale ale țării: Bourke 40,5°C și Walgett 40,4°C și de 27…30°C în regiunile sud-estice, toate aceste valori fiind înregistrate pe parcursul zilei de 24 octombrie 2014.