Diagnoza meteo Europa 7-13 septembrie 2014

Septembrie 2014 a continuat și în a doua săptămână tot cu o vreme mai caldă comparativ cu mediile climatologice ale perioadei în aproape întreaga Europă, lucru ce se observă foarte bine și pe imaginea cu modelarea anomaliilor termice realizată de către NOAA.

Conform acesteia, s-a putut vorbi de valori medii de temperatură ce s-au situat între 0,5…2°C în sud-vestul și vestul Europei, 1…3°C în centrul său, urmând ca regiunile răsăritene să fie caracterizate de valori medii de temperatură situate cu 2…6°C peste mediile perioadei.

Pentru regiunile vestice, sud-vestice și central-vestice, acest regim termic situat ușor peste cel obișnuit în această perioadă a anului a fost datorat existenței unui vast areal anticiclonic ce a activat peste Arhipelagul Britanic și a unui sistem depresionar centrat în preajma Arh. Azoric. Acest cuplaj termobaric a facilitat peste aceste regiuni o advecție de aer cald, dinspre regiunile nordice și nord-vestice ale Africii, acest transport a influențat cel mai mult regimul termic din Peninsula Iberică, restul zonelor (vestul și partea central-vestică a Europei) au datorat aceste temperaturi ceva mai ridicate unui timp stabil și, implicit, unei insolații mai puternice, tradus prin valori maxime destul de agreabile pentru final de primă decadă de septembrie.

Așa cum s-a menționat pe finalul celui de-al doilea paragraf, regiunile estice au fost caracterizate de cele mai evidente anomalii termice pozitive, acestea au fost  rezultatul acțiunii unui sistem anticiclonic centrat peste Câmpia Rusă și a unei depresiuni atmosferice foarte bine organizată, centrată în bazinul central al Mării Mediterane. Acest context baric a înlesnit o circulație predominant  dinspre sud-sud-est, pe această cale fiind transportat și un aer cald, dinspre nord-estul Africii și Orientul Mijlociu.

În final, ariile caracterizate de valori medii de temperatură apropiate de mediile perioadei au fost specifice Peninsulelor Italice și Balcanice, dar local, și prin Germania, nordul Franței și Regatul Unit. Ba chiar, prin centrul Italiei se observă și o arie caracterizată de valori medii de temperatură situate cu 1…3°C sub cele obișnuite în această perioadă din an pentru zona respectivă.

Motivul acestor excepții amintite în ultimul paragraf au fost constituite de prezența unui areal ciclonic mediteraneean, acesta a adus o vreme instabilă, ceea ce s-a tradus prin valori diurne de temperatură modeste cât și o ușoară advecție de aer mai răcoros, dinspre nord-vest, asta pe fondul termocuplajului acestui areal depresionar amintit cu ariile de presiune ridicată ce s-au centrat deasupra Regatului Unit  pe mai toată perioada de față.

 7-13.09.2014 temp_anom europa

Precipitațiile, în strânsă legătură cu arealul depresionar mediteraneean amintit ceva mai devreme, au fost prezente pe arii destul de extinse și în cantități importante în vestul Peninsulei Balcanice, nordul Italiei și regiunile central-sud-estice ale Europei. În toate aceste regiuni precipitațiile au fost predominant sub formă de aversă, în tot acest interval, acestea au totalizat 50…125 l/mp, iar în NV Balcanilor s-a vorbit de valori și mai mari, acestea au ajuns și la 200 l/mp

Restul Europei a fost caracterizată de cantități modeste sau chiar inexiste de precipitații, asta fiindcă au activat arii de mare presiune, atât peste nord-vestul, cât și peste regiunile estice ale acesteia.

7-13.09.2014 pp_tot europa

Pe ansamblu, o săptămână caldă de toamnă în întreaga Europă, cu mici excepții constituite de sudul acesteia, tot aici fiind înregistrate și cele însemnate cantități de precipitații.