Prima săptămână din septembrie 2014 s-a caracterizat printr-o vreme ceva mai caldă comparativ cu mediile perioadei în cea mai mare parte a Europei. Acest lucru e observat și pe materialul cu distribuția anomaliilor termice, sursa: NOAA.
Conform acestuia, în intervalul de față, temperaturile medii s-au situat cu 2…4°C peste cele obișnuite în estul, nordul, vestul, sud-vestul și sud-estul continentului european.
Răspunzător pentru valorile termice ceva mai ridicate din estul și sud-estul Europei a fost, în principal, o advecție de aer cald, de sorginte nord-african, acest transport a rezultat în urma cuplajului baric dintre ariile de mare presiune ce a caracterizat acest interval în estul și nordul continentului și a unui nucleu depresionar, mediteraneean, acesta din urmă afectând, cu precădere, regiunile riverane Mării Adriatice, acest ciclon s-a deplasat și către regiunile central-estice ale Europei. Deplasarea acestui sistem depresionar către regiunile central-estice ale continentului a facilitat o circulație a maselor dinspre sud-est și către regiunile scandinave, lucru tradus printr-o vreme ceva mai caldă și aici față de normalul climatic al primei săptămâni de toamnă calendaristică.
În schimb, regiunile vestice au datorat aceste valori termice ceva mai ridicate unei insolații puternice, aceasta a ridicat destul de mult valorile maxime, cu precădere, în regiunile sud-vestice, în această ultimă regiune s-a putut vorbi și de un transport de aer cald, dinspre sud-vest, acesta fiind de proveniență marocană.
Arealele caracterizate de o vreme apropiată de normalul perioadei au fost cele din partea central-sudică și central-vestică a Europei, ba chiar, valori termice ușor sub mediile climatologice, cu 2…5°C pentru un început de septembrie în Peninsula Italică.
Aceste zone au fost caracterizate de vremea instabilă asociată depresiunei mediteraneene despre care s-a vorbit, cuplajul acesteia cu ariile anticilonice ce s-au extins peste vestul Europei, a facilitat și un transport de aer ceva mai răcoros dinspre nord, acesta desupra Peninsulei Italice, caracterizând acea vreme ceva mai rece. De asemenea, vreme ceva mai răcoroasă, cu 1…2°C, a fost specifică și regiunilor baltice.
Precipitațiile, asociate sistemului depresionar mediteraneean amintit, au caracterizat sud-estul și estul Italiei, vestul Ungariei, Cehia, sud-estul Germaniei, Bulgaria, Albania, Macedonia, Grecia și sud-vestul României. În toate aceste regiuni s-a vorbit de precipitații predominant sub formă de aversă, acestea au totalizat în jur de 70…120l/mp în tot acest interval.
De remarcat că toate aceste precipitații s-au înregistrat pe parcursul zilelor de 2-6 septembrie, perioadă când s-a manifestat și acel sistem depresionar în cauză.
Restul Europei a fost caracterizate de cantități modeste sau chiar inexistente de precipitații.
Pe ansamblu, o săptămână ceva mai caldă comparativ cu mediile climatologice ale unui început de septembrie în cea mai mare parte a Europei iar precipitațiile s-au focalizat peste regiunile sudice și central-estice ale acesteia, de altfel, tot aici au fost și valori termice medii apropiate de normalul perioadei sau ușor mai scăzute.