Condițiile meteorologice Europa și România – 7 septembrie 1940 – Cedarea Cadrilaterului de România către Bulgaria

Ce a reprezentat această dată în istoria românilor?

În urma Tratatului de la Craiova, din cursul zilei de 7 septembrie 1940, județele Durostor și Caliacra au fost cedate Bulgariei și s-a făcut un schimb de populație. Astfel, un număr de 80.000 de romani, mocani margineni, aromani si meglenoromâni, majoritatea așezati de la sfârșitul celui de-al doilea război balcanic din 1913, în urma căruia teritoriul a fost anexat de Romania, au fost obligați să-și abandoneze locuințele din sudul Dobrogei și să se așeze in nord, în timp ce 65.000 de bulgari din nordul regiunii au fost obligați să se așeze în noua regiune, și anume, zona cunoscută drept  Cadrilater.

Condițiile aerosinoptice ce au caracterizat ziua de 7 septembrie 1940

Așa cum s-a văzut și pe ultimele două articole (4 și 6 septembrie 1940), și aceasta  a continuat în aceeași notă, și anume, persistența câmpurilor anticiclonice peste jumătatea sudică a Europei și a celor depresionare, ciclonice peste cea nordică a acesteia.

Astfel, pentru ziua de 7 septembrie 1940, cu distribuția barică ilustrată și pe imaginea de mai jos, cea mai mare parte a Europei a fost dominată de circulația predominant vestică, cu toate acestea, aerul cald ce a fost înglobat pe parcursul  zilelor anterioare peste sud-vestul și chiar vestul Europei,  a fost antrenat ușor către regiunile centrale, central-sudice și sudice ale continentului. În acest caz, s-a putut vorbi de maxime termice ce s-au apropiat, pe arii extinse, de 25…28°C în centrul și sudul Germaniei, estul Franței, Austria, 26…30°C în Italia, sudul și estul Spaniei,  vestul și nord-vestul Balcanilor.

România s-a aflat sub influența arealului anticiclonic ce a caracterizat întreaga jumătate de sud a Europei, mai exact, pe jumătatea nordică a respectivului areal baric amintit. Drept urmare, către arealul geografic al țării noastre a fost dominantă o circulație vestică, însă aerul a fost unul mai cald, fiindcă zilele anterioare, peste vestul Europei a fost advectat un aer cald, de proveniență nord-africană.

Ca urmare, s-a putut vorbi de maxime ce s-au încadrat între 20…22°C prin nordul țării și până spre 26…27°C prin sud-vest. Câteva exemple: 26,2°C la București-Băneasa și Drobeta Turnu Severin; 25,7°C la Târgu Jiu; 25,3°C în Călărași și 24,7°C la Arad.

Rrea00119400907

Valorile minime au caracterizat o vreme rece în regiunile intracarpatice, acestea au pornit de pe la 1…2°C prin depresiunile din estul Transilvaniei și s-au oprit la 10…12°C în sudul extem cât și prin zona litorală. Această vreme a fost asociată timpului stabil, specific regimului anticiclonic ce a caracterizat ziua de 7.IX.1940. Câteva valori minime înregistrate: 10,0°C la Turnu Măgurele; 9,5°C la Drobeta Turnu Severin; 9,3°C la Călărași; 8,1°C în Arad. La stația meteo Vf. Omu, această zi a adus o maximă ce a urcat până la 8,0°C iar minima a scăzut ușor sub 0°C, până spre -0,3°C.

Ca aspect, vremea a fost predominant frumoasă, cu ceva înnorări trecătoare prin nord-estul extrem cât și prin zonele montane  înalte.

În concluzie, am cedat bulgarilor jumătatea sudică a Dobrogiei (Cadrilaterul) pe o vreme plăcută de început de septembrie.