A doua decadă a lunii august 2014 se va caracteriza, în continuare, prin valori medii de temperatură ce se vor situa cu 2…5°C peste mediile climatologice în partea estică, sud-estică, central-estică dar și cea nordică a Europei. Restul continentului va fi caracterizat de valori medii de temperatură ceva mai modeste pentru mijloc de august, cu 1…3°C.
România, așa cum se observă și pe materialul cu distribuția anomaliilor termice, preluată de pe ECMWF via met.hu, va fi caracterizată de valori medii de temperatură situate cu 0.5…2°C peste normele climatologice ale perioadei în jumătatea estică a țării și apropiate de normal în rest.
Astfel, ziua de luni se va caracteriza printr-o vreme călduroasă, chiar caniculară prin Lunca Dunării, Muntenia și zonele joase din jumătatea sudică a Moldovei. În aceste condiții sunt de așteptat maxime termice cuprinse între 27…28°C în zona deluroasă din nordul țării și 35…36°C prin Bărăgan, Lunca Dunării și sudul Moldovei. Astfel de maxime nu ar fi excluse nici din estul extrem al Moldovei. Minimele se vor încadra între 10…11°C în estul Transilvaniei și 22…24°C pe litoral. Marți vremea pare a se mai încălzi puțin, astfel că amiaza va aduce valori maxime de temperatură ce se vor încadra între 29…30°C în zonele deluroase din nordul țării, estul Transilvaniei și la țărm de mare și până spre 36…37°C prin Muntenia, vestul Dobrogiei și Lunca Dunării. Valori de 35…36°C sunt așteptate și în partea sudică, centrală și estică a Moldovei. Minimele vor fi cuprinse între 11°C în depresiunile din estul Transilvaniei și 23…25°C la țărm de mare. Miercuri vorbim de aceeași vreme caldă la nivelul întregii țări, cu maxime cuprinse între 30°C în zonele deluroase din nordul țării și estul Transilvaniei și până la 36…37°C în Lunca Dunării, Muntenia, sudul Moldovei, Banat și, posibil, prin sud-vestul Transilvaniei. Minimele se vor încadra între 11…12°C în depresiunile Carpaților Orientali și 24…25°C pe litoral și în Delta Dunării.
Joi continuă vremea caldă, cu precădere, în estul și sudul țării. În aceste condiții, vorbim de valori maxime cuprinse între 28…29°C prin nord-vestul țării și 35…36°C în estul, centrul și sudul Moldovei, vestul Dobrogiei și jumătatea estică a Câmpiei Române. Minimele vor porni de pe la 13°C în estul Transilvaniei și se vor opri la 23…25°C la țărm de mare, Delta Dunării dar, posibil, și prin Banat cât și prin vestul Crișanei.
Toate aceste zile vor aduce și disconfort termic, cu precădere, în partea sudică, sud-estică și estică a țării. Local, acest prag al ITU va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități și prin sud-vestul Transilvaniei și zonele de câmpie din vest.
Finalul de săptămână, conform actualelor modele atmosferice, se va caracteriza printr-o scădere a temperaturilor, la început, în regiunile intracarpatice, iar spre final și în jumătatea de nord a Moldovei și Oltenia. Vremea călduroasă, chiar caniculară, va continua în partea sud-estică a țării. Totuși, de duminica viitoare canicula dispare de pe teritoriul țării noastre.
Sub aspect pluvial, săptămâna viitoare va fi caracterizată de cantități mai însemnate de precipitații în nord-vestul, nordul și regiunile central-estice ale Europei. În partea central-estică a continentului, aceste precipitații, coroborate cu temperaturi foarte ridicate, vor fi exclusiv averse, fiind însoțite de frecvente descărcări electrice, vijelii, căderi de grindină. Acestea se vor manifesta, cu precădere, în cursul după-amiezelor și în primele ore ale nopții și cu probabilitate foarte mare de miercuri încolo.
În schimb, regiunile nord-estice cât și cele riverane bazinului mediteraneean, vor fi caracterizate de cantități modeste de precipitații, acestea urmând a se semnala local în zonele de deal și de munte, cu precădere, în orele după-amiezii și în primele ore ale serii.
România, în primele 4 zile ale săptămânii ce urmează, va fi caracterizată de cantități reduse de precipitații, acestea se vor semnala pe arii restrânse în zonele de deal și de munte, aici putem vorbi și de cantități de 10…15l/mp. Vor fi precipitații de ordin convectiv ce vor fi prezente din orele după-amiezii și până în cursul serii. În rest, astfel de manifestări pe arii restrânse. De joi-vineri, dinspre Europa Centrală va migra către sud-est un front atmosferic rece, acesta se va caracteriza, pe lângă o răcire simțitoare a vremii, și prin cantități importante de precipitații în nordul, centrul, iar în ultimele două zile ale intervalului, și în cea mai mare parte a Moldovei. Vor fi predominant ploi sub formă de aversă, acestea vor fi și torențiale, de vineri încolo, însoțite de descărcări electrice, vânt ce poate lua și aspect de vijelie, grindină.
Sinoptic, săptămâna ce urmează va fi caracterizată de o intensă activitate depresionară în Atlanticul de Nord, aceste depresiuni vor influența vremea din vestul, centrul și nord-vestul Europei, iar din a doua parte a intervalului, aceste arii depresionare vor migra și către regiunile central-estice ale acesteia.
În schimb, peste sud-vestul continentului, va înainta maximul baric azoric, acesta va cuprinde bună parte a Europei Meridionale și chiar cele central-sud-estice, inclusiv spațiul geografic al României.
Acest cuplaj baric va facilita un transport de aer cald dinspre nordul și nord-vestul Africii peste sud-estul, estul și regiunile central-estice ale Europei.
Transportul de aer cald, tropical, amintit ceva mai sus, va fi, treptat, estompat de joi-vineri încolo, când, ariile depresionare din nord-vestul Europei vor migra către est, ajungând până deasupra Poloniei, lucru ce se va traduce printr-o schimbarea a circulației maselor de aer, acestea se vor orienta dinspre vest spre est, lucru tradus printr-o advecție de aer ceva mai rece și umed, dinspre Atlantic. Totuși, regiunile sud-estice vor fi caracterizate și în a doua parte a săptămânii de un transport de aer cald, tropical, motiv pentru care canicula va fi la ordinea zilei.