Diagnoza meteo Europa 3-9 august 2014

Prima decadă a lunii august a continuat în aceeași notă ca ultima din iulie, cu valori medii de temperatură ce s-au situat cu 3…7°C peste mediile climatologice ale perioadei în regiunile estice, nordice și central-estice ale Europei. Ba mai mult, pe arii restrânse în Belarus, sunt observate și areale caracterizate de valori medii de temperatură și cu 7…9°C peste cele obișnuite.

Aceste valori medii de temperatură ce au caracterizat o vreme caldă în aceste părți ale continentului au fost atribuite unui cuplaj termobaric între ariile anticiclonice ce au cuprins nord-estul și estul continentului, iar spre finalul intervalului, sudul și sud-estul extrem al acestuia, ca urmare a extindere către est a maximului Azoric, cu ariile depresionare atlantice ce au afectat regiunile vestice, centrale și de nord ale Europei. Respectivul cuplaj a favorizat un transport de aer din sector predominant sudic, dinspre regiunile nordice ale Africii, peste sud-estul, estul și până în regiunile nordice ale Rusiei și ale Finlandei.

Valori termice apropiate de normalul perioadei au fost caracteristice pentru vestul, sud-vestul și sudul Europei. Local, în aceste regiuni, sunt observate și arii caracterizate de valori medii de temperatură situate ușor sub mediile perioadei, cu 1…3°C.

Această vreme apropiată de normal, local, ceva mai rece, a fost atribuită unui grad ridicat de instabilitate ce a caracterizat aceste zone. Pe lângă aceasta, ariile depresionare atlantice, în cuplaj cu cele asociate anticiclonului Azoric, au transportat către aceste regiuni și un aer ceva mai răcoros dinspre Oceanul Atlantic.

temp_anom_europa 3-9.08.2014

Precipitațiile au ocupat arii extinse din vestul, centrul, partea central-estică a continentului și din jumătatea nordică a Balcanilor. Au fost predominant averse, local, chiar torențiale. În urma acestor precipitații ce au caracterizat intervalul de față, au fost consemnate cantități de apă cuprinse între 50…100l/mp, iar în zonele deluroase și montane aferente Munților Dinarici, și de peste 150l/mp în cursul celor 7 zile.

Pe fondul acestor precipitații au rezultat viituri în zonele de deal și munte din vestul Balcanilor.

În schimb, regiunile răsăritene ale Europei au avut parte de cantități modeste de precipitații, dovada, existența ariilor anticiclonice amintite ce au imprimat un aspect plăcut vremii pe întreaga durată a acestui interval. Totuși, pe arii restrânse, în cursul după-amiezelor și în orele serii, au fost precipitații slabe cantitativ, de ordin convectiv.

De asemenea, cantități reduse de precipitații și peste Peninsula Iberică, Italică și în sudul celei Balcanice. Aici s-a resimțit influența anticiclonului Azoric care, din pricina depresiunilor atlantice bine organizate, a fost nevoit să migreze către est, spre bazinul mediteraneean.

pp_tot_europa 3-9.08.2014

Pe ansamblu, o vreme caldă în estul și nordul Europei și apropiată de mediile climatologice în centrul, sudul și vestul acesteia. Precipitațiile, spre deosebire de ultimele săptămâni, au preferat zone vaste din centrul, vestul, nord-vestul și chiar din sud-estul continentului.