Diagnoza meteo Europa 27 iulie – 2 august 2014

Finalul de iulie și debutul lui august 2014 au caracterizat o vreme caldă în cea mai mare parte a Europei. Însă, cele mai reprezentative anomalii termice pozitive au fost în regiunile estice și de nord-est ale Europei, acestea fiind și de 5…7°C. Pe acest context nici nu-i de mirare că s-au atins temperaturi de peste 35°C, ba chiar s-au doborât și recorduri de temperaturi maxime absolute, dar mai multe detalii, aici.

Această arie caracterizată de medii termice situate peste normalul perioadei din partea central-estică, estică, nord-estică și nordică a Europei a fost rezultatul situării acestor regiuni sub acțiunea unui areal anticiclonic centrat pe nord-estul continentului. Vremea a fost predominant frumoasă iar numărul de ore ridicat cu soare a dus la o încălzire puternică a aerului. Pe lângă această încălzire în-situ, respectiva arie anticiclonică, în cuplaj cu un areal depresionar ce a activat în intervalul de față peste bazinul central al Mediteranei, a favorizat și un transport de aer cald dinspre regiunile răsăritene ale Mediteranei și chiar dinspre nord-estul Africii și Orientul Mijlociu.

Ca și în intervalul precedent, regiunile caracterizate de valori medii de temperatură ceva mai modeste comparativ cu mediile perioadei, cu 2…4°C, au fost tot cele din sudul, sud-vestul și, local, din vestul Europei. Abaterile termice negative din aceste zone au fost atribuite atât gradului ridicat de instabilitate asociat unei depresiuni mediteraneene cât și a cuplajului dintre aceasta și arealul de mare presiune aferent anticiclonului Azoric. Acest cuplaj a înlesnit peste toate aceste regiuni o circulație dinpre vest-nord-vest, circulație ce a dus și la advecția unui aer ceva mai răcoros și umed de pe întinderile Oceanului Atlantic.

temp_anom_europa 27.07-2.08.2014

Precipitațiile, așa cum arată și distribuția cantităților totale, au preferat regiunile central-sudice și sudice ale Europei, aici fiind înregistrate, în tot acest interval, cantități cuprinse între 50…80l/mp în zonele de câmpie și până spre 150…200 l/mp în zonele deluroase și montane din nord-vestul Balcanilor și, local, în zona Alpilor.

Restul continentului a avut parte de cantități modeste de precipitații sau chiar inexistente. Puținele precipitații au fost asociate instabilității de ordin convectiv din cursul după-amiezelor și a primelor ore ale nopții.

pp_tot_europa 27.07-2.08.2014

Pe ansamblu, o săptămână co vreme mai caldă comparativ cu mediile perioadei în cea mai mare parte a continentului,  cu excepția regiunilor sudice și sud-vestice. Precipitațiile au fost prezente pe arii extinse în sudul și regiunile central-sudice ale Europei și modeste în rest, cu areale punctiforme caracterizate de cantități mai însemnate, asta pe fondul unei instabilități locale, de ordin convectiv.