Breviar meteo 28 iulie-3 august 2014

Săptămâna precedentă a debutat cu o vreme instabilă în cea mai mare parte a Europei de sud-est. Astfel, chiar din prima zi a intervalului au fost ploi însemnate cantiativ cumulate într-un interval de timp foarte scurt. Răspunzător pentru toată această instabilitate a fost un ciclon mediteraneean care a avut o tendință ușor retrogradă, acesta s-a deplasat către nord-nord-vest, spre regiunile centrale ale Europei și nu către est-nord-est și să ajungă în bazinul Mării Negre unde, mai mult ca sigur, că se regenera, fiind dat și faptul că apele Mării Negre sunt destul de calde în această perioadă din an.

Astfel, în urma acestui sistem depresionar ce a zăbovit bună parte din cursul săptămânii precedente în zona M. Adriatice, au rezultat inundații puternice în Serbia, Ungaria, Muntenegru, Croația, Bosnia-Herțegovina, vestul Bulgariei cât și regiunile din vestul și sud-vestul României.

Pe această cale sunt demne cantitățile importante de apă ce s-au cumulat în intervalul 27-28 iulie în partea sud-vestică și vestică a României. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în această parte a țării au fost raportate cantități de apă cuprinse, în general, între 70…100 l/mp în zonele joase și până la 200 l/mp, și chiar peste această valoare, în regiunile deluroase și montane. Aceste cantități de precipitații s-au materializat prin viituri de amploare pe râuri precum Gilort, Lotru, Luncavăț sau Jiu. Astfel, în cursul zilei de marți, 28 iulie 2014, apele râului Gilort în zona localității gorjene Novac, atingeau și înălțimi de 3-4 metri, ceea ce a însemnat un debit al râului și de 350 ori peste cel normal. Pe lângă Novac, afectată de aceste viituri a mai fost și localitatea vâlceană Vaideeni.  Ca și cum nu ar fi fost suficient, ziua de joi a adus alte cantități importante de apă tot peste aceleași regiuni greu încercate la începutul săptămânii.

Spre finalul intervalului, jumătatea estică a Europei a avut parte de o încălzire a vremii, astfel că week-end-ul a debutat cu vreme predominant frumoasă și călduroasă, chiar caniculară în zonele de câmpie de prin sudul Rusiei, Ucraina, Belarus și chiar din Republicile Baltice. Astfel, ziua de duminică, 3 august 2014 a adus maxime de 36.7°C a Ventspils, această valoare a doborât recordul absolut de 36.4°C înregistrat în august 1943. Alte maxime reprezentative: Dobele 35.1°C, Liepaja 34.6°C, Bauska 33.9°C (Letonia). De asemenea, vreme călduroasă, chiar caniculară, și în Lituania, cu maxime de 36.0°C la Silute, 34.7°C la Vilnius, 34.5°C la Kaunas.

Parte de această îmcălzire au avut și regiunile estice, sud-estice și sudice ale României, și aici s-au înregistrat maxime de 32…34°C, local, și 35°C prin Bărăgan și lunca inferioară a Prutului.

3.08.2014 ora 13 UTC

Temperaturi Europa Central-Estică 3.08.2014 ora 13 UTC (Sursa: Infoclimat.fr)

În partea de vest a Atlanticului tropical, mai exact, în Marea Caraibelor, în cursul zilei de 1 august 2014 s-a generat furtuna tropicală BERTHA, aceasta fiind și prima depresiune tropicală ce afectează zona în cauză pe acest an. Din fericire, aceasta nu a evoluat în uragan până la finalul acestei săptămâni. Pe lângă aceasta, respectiva depresiune nu a afectat nicio zonă intens  locuită.

2 comentarii la „Breviar meteo 28 iulie-3 august 2014”

  1. Pingback: Diagnoza meteo Europa 27 iulie – 2 august 2014 | Meteo Moldova

  2. Pingback: Breviar meteo 4-10 august 2014 | Meteo Moldova

Comentariile sunt închise.