Tiparul verii

 

Am trecut de jumătatea calendaristică a verii și tiparul vremii rămâne nemodificat. O vreme mai mult decât moderată din punct de vedere termic, maximele depășind cu greu și inconsistent teritorial pragul de 30°C, trăsătura principală fiind caracterul ploios generat de o instabilitate cu răbufniri ciclice la 3-5 zile.

Ca să înțelegem cel mai bine acest tipar al vremii pe baza condițiilor sinoptice la nivel continental cel mai simplu ar fi să ne gândim la un val înghețat. Să detaliem.

Dacă iarna trecută circulația atmosferică la nivel continental era dominată de un caracter zonal accentuat marcat de dezvoltarea ciclonilor mobili atlantici și pătrunderea lor până în inima continentului (ceea ce genera și un transport intens de aer cald oceanic) de la mijlocul primăverii circulația zonală a basculat într-una cu caracter meridianal, asociat unei puternice dezvoltări a undelor Rossby la nivel emisferic. În plus, aceste unde au tendința de a rămâne imobile și de a ,,îngheța” deasupra unei regiuni.

Astfel, în vestul Europei, asociat unor dorsale de altitudine se formează anticicloni extrem de stabili în regiunea Scandinaviei sau dorsale ale anticiclonului Azorelor, ambele având capacitatea de a bloca fluxul de aer oceanic spre continent, acesta fiind înlocuit cu un aflux de aer cald de la latitudini tropicale peste vestul continentului. În aceste condiții, Scandinavia se bucură pe ansamblu de o vară splendidă, iar plasa de pe malurile Senei e în mare vogă. În același timp, răsăritul continentului este situat la est de această dorsală de aer cald, acolo unde aceiași antiticloni centrați pe Scandinavia transportă un aer moderat termic de la latitudini mari, ceea ce moderează termic cea mai caldă lună a anului. În același timp, în altitudine, talvegurile de altitudine domină această regiune, iar din acestea se desprind nuclee de aer rece care rămân izolate în regiunea Peninsulei Balcanice.

 10450610_619740394800089_1954950334245106032_n

Aceste nuclee de aer rece induc instabilitate atmosferică și sunt cele care au generat inundațiile din spațiul ex-iugoslav din luna mai, inundațiile din Bulgaria din iunie și totodată caracterul ploios și furtunos al acestei veri din România. Altfel spus, circulația atmosferică este blocată la nivel continental. Ce urmează în următoarele 48 de ore face parte din același scenariu. Cum s-ar putea schimba acest tipar al vremii e destul de dificil de răspuns. Blocajul nu dă semne să cedeze prea curând. Un scenariu mai pluzibil ar consta în migrarea acestui blocaj atmosferic spre est, ceea ce ar aduce România în aria de acțiune a dorsale de aer cald, ceea ce ar presupune temperaturi mai ridicate și o vreme mult mai stabilă.