Ce a reprezentat această zi în istoria românilor?
Această zi a reprezentat un eveniment trist în sânul familiei regale a României, cât și în rândul cetățenilor de rând, și anume: moartea Regelui Ferdinand I de Hohenzollern. Acesta suferea de cancer intenstinal, de altfel, această boală i-a marca și decesul.
La tron i-a urmat nepotul său, Regele Mihai I, care, la data respectivă nu avea împliniți nici 6 ani. Acesta, fiind doar un copil, puterea a fost atribuită unei regente, aceasta era alcătuită din patriarhul Miron Cristea, prințul Nicolae (unchiul său) și Gheorghe Buzdugan, președintele Înaltei Curți de Casație.
Contextul macrosinoptic în cursul zilei de 20 iulie 1927
Sinoptic, această zi a fost caracterizată de existența ariilor anticiclonice peste regiunile estice ale Europei (aici fiind migrarea către est a unui areal anticiclonic scandinav) cât și cele sud-vestice și sudice extreme ale continentului, aici se extinde către est-nord-est Anticiclonul Azoric.
Între aceste arii de mare presiune, peste regiunile central-nordice și nordice ale continentului, s-a interpus un areal depresionar, acesta fiind desprins dintr-o vastă arie depresionară atlantică. Acest culoar depresionar s-a extins chiar și către regiunile central-sud-estice.
Conform materialului de mai jos, regiunile estice ale Europei au fost caracterizate de un transport de aer cald, dinspre vestul Asiei, iar regiunile centrale, vestice și central-sud-estice ale acesteia au avut parte de un transport de aer ceva mai rece, de proveniență polar-oceanică.
România, conform aceluiași material, s-a situat la vest de arealul depresionar amintit și la est-nord-est de arealul anticiclonic azoric. Acest context sinoptic a favorizat și peste arealul geografic al României o circulație dominantă a maselor de aer dinspre nord-vest, aceasta s-a caracterizat printr-o vreme ceva mai răcoroasă, în mod special, prin nordul, centrul și vestul țării.
În aceste condiții, vorbim de maxime ce cu greu au atins 18…20°C prin nordul țării și cel mult 26…28°C prin sud-vest. Iată și câteva valori maxime înregistrate pe 20 iulie 1927: 22°C la Baia Mare, 22.2°C la Cluj-Napoca, 24.5°C la Călărași, 27°C la Arad și 27.5°C în Târgu Jiu.
Valorile minime au fost agreabile, acestea fiind cuprinse între 8…9°C în Transilvania și 18…20°C pe litoral. Ca exemplu, cele 9.3°C de la Cluj-Napoca, 14°C la Arad și Baia Mare sau cele 18.2°C la Drobeta Turnu Severin.
Ca aspect, vremea a fost mai mult instabilă, zonele unde precipitațiile s-au semnalat pe arii mai extinse și ceva mai însemnate cantitativ (5…10l/24 ore) au fost cele din jumătatea estică a țării. Regiunile vestice au avut parte de o vreme ceva mai bună, asta pe fondul avansului către est a sistemului anticiclonic aferent maximului azoric, așa cum s-a menționat și ceva mai devreme.