După câteva săptămâni caracterizate de o vreme ceva mai rece comparativ cu normalul perioadei în cea mai mare parte a continentului, iată că vorbim, într-un final, de o dominanță a valorilor termice ce se vor situa cu 2…4°C în regiunile central-estice și nordice, iar prin nordul Scandinavei, și și cu 4…6°C peste mediile climatologice ale primei jumătăți din iulie.
Ariile caracterizate de valori termice apropiate de normal sunt cele aferente regiunilor central-vestice și estice extreme, urmând ca sud-estul Franței, estul Spaniei și areale extinse din Italia să fie caracterizate de valori medii de temperatură ce se vor situa cu 2…4°C sub normele climatologice ale acestei perioade din an.
România, așa cum rezultă și pe materialul preluat de pe ECMWF via met.hu, se va încadra într-un areal caracterizat de valori medii de temperatură cu 2…4°C, excepție, regiunile sudice unde vorbim de temperaturi medii apropiate de normalul perioadei.
Luni, vorbim de valori termice maxime ce vor caracteriza o veritabilă zi de iulie la nivelul întregii țări, acesta vor porni de pe la 24…26°C în regiunile deluroase din nordul țării și 32…33°C prin Câmpia Română și de Vest dar și prin sud-vestul Transilvaniei. Minimele se vor încadra între 9…11°C în depresiunile din estul Transilvaniei și 21…22°C la țărm de mare. Marți vorbim de valori termice similare, acestea pornind de pe la 25…26°C în zona deluroasă din nord și se vor opri pe la 32…33°C în zonele de câmpie din sud și din vest. Minimele se vor încadra între 8…10°C în depresiunile din estul Transilvaniei și cel mult 22°C pe litoral. Miercuri va fi percepută o răcorire a vremii, astfel că, la amiază vor fi temperaturi cuprinse între 22…23°C în nordul țării și 31…32°C prin Câmpia Română și Banat. Minimele vor fi cuprinse între 10…12°C în depresiunile Carpaților Orientali și 22…23°C la țărm de mare.
Joi procesul de răcire va fi mai evident în regiunile intracarpatice, condiții în care vorbim de maxime cuprinse între 20…22°C prin Maramureș și 31…32°C, ce-i drept, pe arii mai restrânse, prin Bărăgan. Minimele, comparabile cu cele din noaptea anterioară, se vor încadra între 9…11°C în depresiunile din estul Transilvaniei și 20…22°C pe litoral.
Finalul de săptămână, conform actualelor modele atmosferice, pare a se caracteriza printr-o vreme potrivită de mijloc de iulie, și anume, valori maxime cuprinse între 21…23°C în zona deluroasă din nordul țării și până spre 31…32°C în zonele de câmpie din sudul și vestul țării. Minimele, pe ansamblu, se vor încadra între 9…12°C în depresiunile Carpaților Orientali și până spre 20…22°C pe litoral.
Precipitațiile, conform modelului de mai jos, vor prezenta o nuanță deficitară peste mare parte din estul și nord-estul Europei. Arii caracterizate de valori apropiate de normalul perioadei sunt observate peste regiunile centrale, iar zona nord-vestică a continentului va avea parte de cantități mai importante de precipitații.
Valori ușor ridicate se disting și prin bazinul central al Mării Mediterane, acestea se extind și pe vestul Peninsulei Balcanice, până spre sud-vestul și vestul României.
România, pe ansamblul săptămânii viitoare, se va caracteriza prin cantități de precipitații apropiate de mediile perioadei, cu o nuanță ușor deficitară peste regiunile estice extreme, dar și cu tendințe ușor excedentare, prin sud-vest și vest, așa cum am spus și ceva mai devreme.
În detaliu, primele două zile ale intervalului se vor caracteriza prin precipitații locale, acestea își vor face apariția în cursul după-amiezelor, în zonele de deal și de munte dar și prin regiunile vestice. Vor fi ploi sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice, vânt ceva mai intens și căderi de grindină. De marți după-amiaza și până în cursul zilei de vineri, instabilitatea se va generaliza în cea mai mare parte a țării. Vorbim tot de ploi sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și căderi de grindină.
Finalul de săptămână, conform actualelor modele atmosferice, va aduce o diminuare a precipitațiilor în cea mai mare parte a țării, acestea vor mai apărea local, sub formă de aversă. Cele mai vizate zone fiind cele de deal și de munte.
Sinoptic, prima parte a săptămânii se va caracteriza prin existența unui areal depresionar atlantic ce va activa peste regiunile nord-vestice și vestice ale Europei și a unui câmp anticiclonic ce va ocupa arii extinse din estul continentului. Sunt șanse ca în această primă parte a săptămânii să existe un areal anticiclonic foarte slab ca organizare și peste regiunile sud-estice ale continentului. Acest context sinoptic va contribui la o circulație predominant din sector sudic în cea mai mare parte a Europei, aceasta va transporta și un aer cald dinspre nordul Africii, acesta ne va aminti că ne situăm, totuși, în mijlocul verii.
A doua parte a săptămânii va fi caracterizat de dezvoltarea unui sistem depresionar în bazinul central al Mării Mediterane iar zonele anticiclonice se vor poziționa la vest și sud-vest de continentul european cât și peste regiunile estice ale acestuia. Această configurație barică se va materializa printr-un transport de aer ceva mai rece, nord-atlantic, ce va cuprinde regiunile vestice, central-vestice și sud-vestice ale Europei iar estul, zona central-estică și sud-estică a acesteia se vor găsi într-o circulație predominant sud-estică, fiind transportat un aer ceva mai cald, dinspre zona Turciei și a Orientului Mijlociu. Cu toate acestea, și în aceste ultime regiuni amintite, vor fi intruziuni de aer mai răcoros, dinspre vest.