Estimarea anomaliilor termice și pluviale Europa 14-20 iulie 2014

Următoarele șapte zile par să aducă, conform modelului atmosferic elaborat de ECMWF via met.hu, valori medii de temperatură situate peste mediile perioadei de față în centrul, nordul și vestul Europei. Acestea vor fi cu 2…4°C, local, prin centrul Peninsulei Scandinave,  și cu 4…6°C peste normalul perioadei.

Ariile unde valorile medii de temperatură vor fi apropiate de normal sau ușor sub acest normal climatic (0,5…1°C) vor fi cele din sudul, sud-estul Europei,  cât și prin estul acestuia.

România, conform prezentului model, se va caracteriza printr-un regim termic apropiat de mediile climatologice multianuale, cu valori medii de temperatură situate ușor sub normalul climatic al perioadei prin sudul și estul țării, cu 0,5…1°C, asta pe fondul unei instabilități   în cursul după-amiezii.

Luni temperaturile maxime se vor încadra între 22…23°C în depresiunile din estul Transilvaniei și cel mult 30…31°C prin Lunca Dunării cât și prin Câmpia de Vest. Minimele se vor încadra între 8…9°C prin depresiunile din estul Transilvaniei și 21…22°C pe litoral. Marți valorile maxime de temperatură vor fi comparabile cu cele din ziua precedentă, și anume, între 24°C în depresiunile din estul Transilvaniei și zonele deluroase din nord, și până spre 32°C în Lunca Dunării, Bărăgan și Câmpia de Vest. Minimele vor porni de pe la 9…10°C în depresiunile aferente Carpaților Orientali și se vor opri la 22°C la țărm de mare. Miercuri nu vor fi modificări notabile în evoluția temperaturilor, acestea se vor încadra între 24…25°C în zonele depresionare din estul Transilvaniei și cele deluroase din nord și 32…33°C prin sudul Olteniei, Banat și, posibil, prin Bărăgan. Minimele vor fi cuprinse între 10…12°C în depresiunile din estul Transilvaniei și 21…22°C pe litoral.

Joi cam același valori termice la nivelul întregii țări ca în ziua anterioară, și anume, de pe la 24…26°C în zona deluroasă din nordul țării și 33…34°C în zonele de câmpie din sudul și vestul țării. Minimele, comparabile cu cele din nopțile precedente, vor fi cuprinse între 11…12°C în depresiunile din estul Transilvaniei și 22…23°C pe litoral.

Finalul de săptămână, conform actualelor modele atmosferice, se va caracteriza printr-o ușoară încălzire a vremii, condiții în care, maximele vor fi cuprinse între 26…27°C prin zona deluroasă din nordul țării și 35…36°C în Muntenia și Lunca Dunării. Minimele nu vor fluctua semnificativ comparativ cu prima jumătate a intervalului.

 temp europa 14-20.07.14

Precipitațiile vor fi slabe cantitativ în cea mai mare parte a Europei în cursul săptămânii viitoare. Totuși, areale caracterizate de cantități ceva mai însemnate sunt cele din vestul extrem al continentului cât și prin regiunile sud-estice ale acestuia, această ultimă regiune fiind cuprinsă de o instabilitate ce se va generaliza în cursul după-amiezii și până în cursul serii. Această instabilitate va fi caracterizată de ploi sub formă de aversă, descărcări electrice, vânt ce poate lua aspect de vijelie, căderi de grindină.

România, pe întreaga durată a intervalului, va fi caracterizată de ploi sub formă de aversă, acestea își vor face apariția în cursul după-amiezelor în zonele de deal și de munte cât și prin regiunile sudice și estice ale țării. În rest, astfel de manifestări vor fi cu totul izolate.

 pp europa 14-20.07.14

Sinoptic, săptămâna ce urmează se va caracteriza prin extinderea anticiclonului Azoric peste regiunile centrale și central-sudice ale Europei iar zonele depresionare se vor cantona peste vestul și nord-vestul acesteia. Pe lângă aceste două areale barice principale, va activa și un maxim baric peste Peninsula Scandinavă, acesta, cu precădere,  în a doua parte a săptămânii.

În primele zile ale săptămânii, peste sud-estul Europei va mai activa o depresiune de mici dimensiuni, aceasta fiind situată deasupra Mării Negre și sudul Rusiei europene. De altfel, aceasta fiind ceea ce va mai rămâne din arealul depresionar ce a adus vremea rea din sud-estul Europei, inclusiv din România, din cursul săptămânii ce tocmai se va încheia.

Această distribuție barică va facilita pe ansamblul întregului continent o circulație a maselor de aer din sector predominant sud-sud-estic, condiții în care va fi advectat și o masă de aer cald, dinspre nordul Africii. Regiunile sud-estice (zona Balcanilor și sudul Italiei) vor fi situate în sectorul ceva mai rece al acelei depresiuni ce va activa în primele zile ale intervalului peste bazinul Mării Negre, condiții în care vântul va sufla dinspre vest și nord-vest. Vremea ceva mai rece din aceste regiuni va fi atribuită unei instabilități mai accentuate și nicidecum unei advecții de aer rece, pe o componentă vestică.

Așadar, o săptămână normală de vară în cea mai mare parte a Europei în săptămâna ce va urma.