Diagnoză meteo Europa 22-28 iunie 2014

Ultimele zile de iunie au continuat să fie destul de capricioase în cea mai mare parte a Europei, dar mai multe detalii, aici.

Imaginea de mai jos arată distribuția anomaliilor termice la nivelul continentului european, pe aceasta se observă destul de clar prezența unor valori termice situate sub mediile perioadei în nordul, centrul și estul acestuia. Aceste anomalii tind a deveni pronunțate, pe moment ce se înaintează către est, astfel, dacă în centrul și sud-estul Europei, vorbim de temperaturi medii situate cu 1…3°C sub mediile acestei perioade, în zona Golfului Finic, mediile de temperatură au fost și cu 7…9°C sub cele obișnuite la final de iunie.

Aceste valori termice scăzute pentru finalul lunii iunie din această parte a Europei s-au datorat existenței unui areal depresionar ce a activat peste estul și nord-estul continentului și a unui anticiclon, acesta a preferat, cu precădere, Marea Norvegiei și bună parte din Peninsula Scandinavă. Acest context sinoptic a dus la o masivă advecție de aer rece, polar, acesta s-a soldat și cu precipitații sub formă de ninsoare în nordul Rusiei, centrul și nordul Peninsulei Scandinave cât și în regiunile montane la altitudini mai mari de 2000 m în zona Munților Alpi.

Zonele unde s-a putut vorbi de o vreme ceva mai caldă decât în mod obișnuit au fost cele din Europa de Sud și de Vest, aici, temperaturile medii au depășit cu 2…5°C  valorile normale de temperatură, cu excepția Peninsulei Iberice, unde s-a vorbit de o vreme ceva mai rece, cu 1…3°C, comparativ cu normalul termic pentru final de iunie în această parte a continentului.

Această vreme ceva mai caldă din aceste părți ale Europei a fost atribuită aceluiași areal de mare presiune centrat peste regiunea Scandinavei cât și a zonelor depresionare ce au activat peste arealul geografic al Spaniei și până spre I-le Azore. În aceste condiții, s-a putut vorbi de o circulație dinspre sud-est, aceasta a antrenat un aer ceva mai cald, dinspre nordul extrem al Africii și jumătatea sudică a Mediteranei.

Peninsula Iberică a constituit excepția de la regulă, fiindcă a fost caaracterizată de o vreme instabilă pe mai tot acest interval.

 temperaturi anom euro 22-28.06.2014

Instabilitatea, așa cum se observă și pe distribuția cantităților de precipitații din ultimele 7 zile, a cuprins majoritatea regiunilor europene. Totuși, intensitatea cea mai ridicată se observă peste rgiunile central-sudice și central-sud-estice, aici fiind totalizate și cele mai importante cantități de apă, de 50…150l/mp în cursul celor 7 zile.

Acest lucru se explică printr-o extindere destul de vastă a zonelor depresionare, din bazinul Mării Mediterane și până spre regiunile central-estice și central-nordice ale Europei.

Singurele areale caracterizate de cantități mai modeste de precipitații, de sub 10 l/mp/7 zile, sunt cele din estul Peninsulei Scandinavei (Finlanda) și cele din sud-estul Europei, și anume, Turcia, Grecia, Cipru, dar și jumătatea sudică a Italiei.

pp. euro 22-28.06.2014

Pe ansamblu, iunie s-a încheiat cu o vreme răcoroasă în cea mai mare parte a Europei, excepție, regiunile vestice și sudice ale acesteia, și cu o extindere destul de vastă a precipitațiilor.