A doua decadă a lunii iulie, pe ansamblu, s-a caracterizat printr-o vreme ceva mai caldă comparativ cu mediile climatologice ale perioadei în cea mai mare parte a Europei. Acest lucru e ilustrat și pe imaginea cu distribuția anomaliilor termice, preluată de pe site-ul oficial NOAA. Conform acestui material, s-a putut vorbi de valori medii de temperatură ce s-au situat cu 2…4°C, iar prin estul, centrul și bună parte a Peninsulei Scandinave, și cu 4…6°C peste mediile climatologice specifice unui mijloc de iulie.
Aceste valori medii de temperatură ce au caracterizat o vreme ceva mai caldă pentru această perioadă au fost atribuite existenței unui areal anticiclonic scandinav ce a cuprins regiunile central-nordice, nordice și nord-estice ale Europei și cele de joasă presiune ce au activat pe bună parte a Atlanticului de Nord, acestea s-au extins și peste regiunile vestice ale continentului. Acest cuplaj termobaric a facilitat o advecție de aer cald, dinspre nordul Africii, acesta s-a extins din zona Peninsulei Iberice, Europa Centrală și de Vest și până în inima Peninsulei Scandinave, dovada că în această ultimă regiune a Europei s-a putut vorbi de maxime de 28…31°C, ceea ce reprezintă foarte mult pentru zona geografică a Scandinavei.
Vreme ceva mai răcoroasă, cu valori medii de temperatură situate cu 1…3°C sub mediile climatologice ale perioadei, a fost caracteristică regiunilor sudice și sud-estice. Aici s-a vorbit de un areal depresionar ce a activat în zona Mării Adriatice, acesta s-a extins către nord-est, ajungând până în bazinul Mării Negre. Aceste valori termice situate sub mediile perioadei au fost atribuite instabilității ce s-a generat din orele amiezii și s-a menținut până în prima parte a nopții.
Pluvial, intervalul 13-19 iulie 2014 s-a caracterizat prin cantități modeste de precipitații din Peninsula Iberică, Europa Centrală și se continuă spre nord-est, peste Republicile Baltice și Finlanda. Totuși, în acest areal amintit se mai observă areale punctiforme caracterizate de cantități de precipitații ceva mai însemnate, acestea fiind rezultatul instabilității convective generate în cursul după-amiezelor.
Ariile caracterizate de cantități mai însemnate de precipitații sunt specifice regiunilor nord-vestice, aici fiind activi ciclonii mobili atlantici, cât și cele din sud-estul Europei, în această ultimă regiune fiind prezenți cicloni ce au activat în vestul Mării Negre și în bazinul Adriaticii. În toate aceste regiuni s-a vorbit de cantități de precipitații cuprinse între 50 și 120 l/mp/7 zile.
Pe ansamblu, o săptămână ușor mai caldă comparativ cu mediile climatologice caracteristice mijlocului de iulie în cea mai mare parte a Europei. Precipitațiile au favorizat regiunile nord-vestice și cele sud-estice ale continentului, între acestea s-a interpus o fâșie ce s-a extins din SV către NE, caracterizat de cantități modeste sau chiar inexistente de precipitații.