Breviar meteo 14-20 iulie 2014

Săptămâna precedentă nu a scutit bătrânul continent de manifestările violente ale vremii. Astfel, mijlocul acesteia a fost caracterizat de o instabilitate generată la vest și nord de bazinul Mării Negre, această instabilitate fiind generalizată, cu precădere, în cursul după-amiezelor și în prima parte a nopții. De aceste manifestări violente ale vremii nu a scăpat nici România, cea mai sugestivă zi fiind cea de joi seara, atunci bună parte a Moldovei a fost cuprinsă de furtuni.

Cele mai vizate județe au fost Iași, Botoșani, jumătatea nordică a județului Vaslui, Neamț și jumătatea de sud a județului Suceava. Au fost ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină, vânt cu aspect de vijelie. De astfel de manifestări nu a scăpat nici restul țării.

17.07.2014 tg. frumos

Furtună Tg. Frumos (Iași) 17.07.2014.  Sursa pagina facebook Meteo Moldova

Furtunile nu au ocolit nici regiunile vestice ale Europei, ba mai mult, în aceste regiuni gradul de manifestare al furtunilor a fost mult mai ridicat comparativ cu regiunile amintite mai devreme. Astfel, ziua de sâmbătă, 19 iulie 2014 a fost caracterizată de furtuni destul de puternice pe bună parte din teritoriul francez, totuși, cele mai vizate regiuni au fost cele de pe litoralul atlantic. Aceste furtuni s-au caracterizat prin frecvente descărcări electrice, ploi torențiale, vânt puternic, însă, cel mai interesant a fost dimensiunea greloanelor de gheață ce au atins și diametre de 5…9 cm!

Nici Marea Britanie nu a fost scutită de furtuni, asta după ce ultimele zile ale săptămânii trecute au fost caracterizate de maxime ce au atins și 30…31°C, știind că pentru regiunea respectivă pragul de caniculă e stabilit la 28°C. Aici, cele mai spectaculoase au fost manifestările electrice ce au brăzdat cerul în cursul zilelor de sâmbătă și duminică.

În schimb, zona Peninsulei Iberice a fost caracterizată de o vreme deosebit de caldă, cea mai reprezentativă fiind ziua de miercuri 16 iulie 2014 când maximele au atins 42.9°C în Cordoba, 42.2°C  în Granada, 40.6°C în Sevilla, și Toledo, 40.2°C în Merida, 40.0°C la Moron de la Frontera, 39.9°C în Andujar, 39.2°C în Ciudad Real, 39.1°C la Badajoz, 39.0°C la Caceres, 38.5°C la Madrid. Acest aer fierbinte a cuprins și regiunile sudice și sud-vestice ale Franței, și aici fiind înregistrate maxime de 35…37°C.

În partea estică a Asiei s-a manifestat taifunul RAMMASUN. Acesta a afectat întreg arhipelagul filipinez în cursul zilelor de 15 și 16 iulie 2014, unde s-a manifestat  prinvânt puternic, acesta a atins și viteze de 200-210 km/h, ceea ce i-a conferit acestui taifun categoria 3 pe scara Saffir-Simpson. De remarcat că acest taifun a lovit chiar și capitala țării, Manila. Conform autorităților filipineze, acest taifun a lăsat în urmă 38 de morți, 8 dispăruți și peste 45000 de locuitori evacuați din calea urgiei.

RAMMASUN a adus și perturbarea activității zilnice, și anume, perturbarea traficului aerian și blocarea căilor de comunicații. Pe lângă vânt, acest taifun a adus și cantități importante de apă.

 rammasun 15 iulie 2014

Taifunul RAMMASUN 15 iulie 2014. Sursa: NOAA

După ce a devastat arhipelagul filipinez, acest taifun și-a continuat drumul către vest-nord-vest, afectând și regiunile sud-estice ale Chinei, cea mai afectată fiind Insula Hainan. Acesta s-a caracterizat prin viteze ale vântului, ce la rafală, au atins și 150-170 km/h cât și precipitații abundente, de 100…300mm/24 ore.

La antipozi, iarna australă din acest an a fost destul de hotărâtă. Astfel, în cursul zilei de duminică, 20 iulie 2014 a fost caracterizată de căderi masive de zăpadă în partea sudică și centrală a Alpilor Australieni, Australia. Pe lângă zăpada ce a căzut chiar și la altitudini mai mici, de 800…1200 m, și minimele au fost scăzute pentru această parte a lumii, chiar și pe timp de iarnă: Perisher Valley -7.7°C, Crackenback -7.5°C, Goulburn Airport -6.5°C, Mount Hotham -6.3°C, Mount Buller -5.5°C, Canberra -5.3°C, Liapootah -4.7°C, Glen Innes Airport -4.4°C.