Primele zile de iulie s-au caracterizat printr-un regim termic apropiat de mediile climatologice pentru această perioadă a anului, cu tendințe ușor sub mediile perioadei (0.5…1°C) în zonele riverane Mării Mediterane cât și prin zona geografică a Peninsulei Scandinave.
Aceste valori de temperatură situate ușor sub mediile perioadei, atât în zona riverană Mării Mediterane, cât și în Peninsula Scandinavă, sunt atribuite persistenței sistemelor noroase, și nu unor adevecții masive de aer rece, polar, cum ne-am fi așteptat. În condițiile unei nebulozități ridicate, valorile diurne de temperatură au fost mai moderate, lucru ce se materializează prin aceste anomalii termice ușor negative.
Între aceste două zone caracterizate de valori medii de temperatură situate ușor sub cele normale pentru un început de iulie, s-a aflat bună parte a Europei Centrale (din Belarus și până spre Franța), caracterizată prin valori medii de temperatură situate ușor peste mediile perioadei. Aici a predominant un areal anticiclonic care a înlesnit o insolație mai puternică, lucru ce a dus la înregistrarea unor temperaturi maxime ridicate, fapt ce se observă și în evoluția mediilor de temperatură în contextul mediilor termice multianuale în aceste părți ale continetului.
Precipitațiile au preferat și în acest interval regiunile central-sudice și central-sud-estice cât și cele central-estice ale continentului. În toate aceste regiuni s-a putut vorbi de cantități de precipitații ce au însumat în decursul celor 7 zile, valori cuprinse între 50 și 150 l/mp.
În rest, cantități mai reduse de precipitații, de sub 25l/mp/7 zile, cu valori ceva mai importante pe arii restrânse prin zona Peninsulei Scandinave (Suedia și Norvegia) cât și prin regiunile vestice extreme ale Franței.
În zona sudică și centrală a Peninsulei Balcanice cât și în vestul Turciei se poate vorbi chiar de o lipsă a precipitațiilor, aici își intră, treptat, în drepturi, seceta, aceasta va fi asociată, în curând, de incendii de pădure, îndeosebi în Grecia, asta dacă nu apar ceva precipitații și aici în următoarele două-trei săptămâni.
Pe ansamblu, o săptămână apropiată de normalul termic al perioadei în cea mai mare parte a Europei, cu mici abateri, fie pozitive, fie negative față de acest normal termic.
Precipitațiile au preferat, cu precădere, regiunile central-sudice și cele central-estice ale continentului. În rest, acestea au fost neînsemnate cantitativ sau au fost semnalate pe arii restrânse.