Diagnoză meteo Europa 15-21 iunie 2014

Ne-am fi obișnuit, din anii precedenți, ca această a doua parte a lunii iunie să fi adus o vreme mai caldă comparativ cu această perioadă din an în bună parte a Europei. Ei bine, așa cum arată și materialul cu distribuția anomaliilor termice pentru intervalul 15-21 iunie 2014, preluat de pe NOAA, se observă valori termice medii situate cu 3…6°C sub normele climatologice pentru mai bine din 50% din suprafața continentului european iar prin nord-est, și cu 5…8°C sub aceste norme.

Pentru această vreme rece din cea mai mare parte a Europei e răspunzător cuplajul baric dintre ariile de mare presiune (anticicloni) ce au ocupat regiunile vestice, nord-vestice și central-vestice ale continentului și cele de joasă presiune ce au preferat sudul, sud-estul și estul acestuia.

Acest tablou baric a facilitat peste bună parte a continentului o circulație a maselor de aer din sector predominant nord-nord-estic, condiții în care, a fost transportat un aer rece, de sorginte polară.

În schimb, regiunile vestice au experimentat o săptămână ceva mai caldă comparativ cu mediile climatologice ale acestei perioade, condiții în care, valorile medii de temperatură au depășit cu 1…3°C normalul climatologic al perioadei, iar prin nordul extrem al Arhipelagului Britanic, și cu 3…7°C.

Aici a fost vorba, mai degrabă, de o intensă insolație, datorită regimului anticiclonic ce a caracterizat această parte a Europei în ultima prioadă și mai puțin de o advecție masivă de aer cald, nord-african, cum ne-am fi așteptat în astfel de condiții.

 t_anomaly 15-21.06.14

Sub aspect pluvial, acest interval a fost caracterizat de cantități modeste sau chiar inexistente de precipitații pe arii extinse din Europa Centrală, de Vest și de Nord. În toate aceste regiuni, d-abia dacă s-au atins 1…5l/mp în decurs a 7 zile.

În schimb, regiunile sudice, sud-estice și estice ale Europei, pe fondul unei intense activități ciclonice în bazinul central al Mării Mediterane, au avut parte de cantități importante de precipitații, acestea au totalizat și 100…200l/mp în decursul celor 7 zile. Cu astfel de cantități s-au confruntat, îndeosebi, regiunile nord-estice ale Bulgariei și sud-estul extrem al României. Această situație a rezultat în urma unui ciclon foarte bine organizat ce a traversat aceste părți ale Europei în cursul zilei de 20 iunie 2014, ciclon ce s-a mai regenerat și în bazinul vestic al Mării Negre.

 pp_tot 15-21.06.14

Pe ansamblu, acest interval a fost unul caracterizat de o vreme mai rece pentru a doua jumătate de iunie în bună parte a Europei, excepție, doar regiunile vestice și nord-vestice ale acesteia. Precipitațiile au preferat regiunile sudice, sud-estice și estice ale continentului, în rest, acestea lipsind sau au fost mai mult decât modeste.