S-a încheiat o săptămână a contrastelor meteo în cea mai mare parte a continentului european, cel mai evident fiind resimțit de regiunile nordice și centrale ale Franței, cea mai mare parte a Germaniei, Olanda, Belgia și Luxemburg.
Toate aceste țări au avut parte de un val de caniculă (temperaturile maxime au atins și valori de 35…37°C), acesta fiind succedat de furtuni puternice, acestea din urmă s-au manifestat în cursul zilelor de mați și miercuri.
Cel mai grăitor exemplu l-a constituit Germania, aici, în cursul serii și al nopții de 9 spre 10 iunie s-au produs furtuni puternice, acestea fiind materializate prin frecvente descărcări electrice, vânt ce a atins și 130-150km/h cât și grindină de mari dimensiuni, dimensiunea grelonului de gheață fiind și de 12…15 cm, toate acestea producând mari pagube în regiunile afectate, și anume: mașini avariate de arborii doborâți de vântul puternic, parbrizele afectate de grindina de mari dimensiuni cât și clădiri ce au luat foc în urma trăsnetelor.
Furtuni vestul Germaniei în noaptea de 9 spre 10 iunie 2014
Vremea foarte caldă a cuprins și regiunile central-estice ale Europei, și aici, maximele au atins și depășit 35…36°C.
Nici România nu a făcut excepție, marți fiind declarată ca fiind cea mai caldă zi din acest an, pană acum. În aceste condiții, termometrele au indicat valori maxime de temperatură și de 35…36°C pe vestul țării. În rest, temperaturile au fost în jurul valorilor de 26 până la cel mult 32…33°C, însă umiditatea ridicată a aerului a făcut ca aceste valori să fie de-a dreptul insuportabile.
Spre finalul săptămânii, vremea a trecut în cealaltă extremă în bună parte a Europei, și anume, devenind ceva mai rece pentru mijlocul lunii iunie, asta fiindcă circulația maselor de aer s-a orientat din sector predominant nordic.
Totuși, zona Peninsulei Iberice s-a caracterizat printr-o vreme caldă de la începutul și până la finalul intervalului. Temperaturile maxime au atins și depășit frecvent 37…40°C în cursul zilei de 14 iunie 2014.
Surpriza săptămânii a constituit-o Groenlanda, aici fiind înregistrate maxime de peste 20°C: Sondre Stromfjord 21.7°C, Narsarsuaq 19.2°C.
Vreme deosebit de caldă și pe zona sud-vestică a SUA, aici temperaturile au depășit frecvent 40°C: Bakersfield și Fresno (California) 43.3°C, Phoenix (Arizona) 43.3°C, Las Vegas (Nevada) 41.1°C, Stockton și Red Bluff (California) 41.1°C.
În partea estică a Oceanului Pacific, mai exact, la vest de Mexic în cursul zilei de luni s-a format furtuna tropicală CRISTINA, aceasta a ajuns, în cursul zilei de miercuri până la stadiul de uragan de categoria a 4-a (vitezele vântului, la rafală, au atins și 180-210km/h), însă nu a afectat zonele locuite, fiindcă în zona centrală a Mexicului a activat un anticiclon de mari dimensiuni, lucru ce a dus la activarea acestui uragan în larg, pe ocean.