Breviar meteo 16-22 iunie 2014

Calendaristic, am intrat bine în anotimpul estival, însă, din punct de vedere meteorologic, ultima săptămână s-a caracterizat a fi, mai degrabă, una de final de septembrie în bună parte a Europei. În aceste condiții, se merită a se exemplifica apariția fulgilor de zăpadă peste centrul, nordul și estul Peninsulei Scandinave, cât și prin zona centrală și nordică a Rusiei.

De pildă, în Estonia, pe 17 iunie și-au făcut simțită prezența fulgii de nea, lucru ce nu s-a mai semnalat din data de 17 iunie 1982.

Ninsorile tardive, de vară, nu au ocolit nici Finlanda, și aici, în cursul zilei de 18 iunie s-au semnalat precipitații sub formă de ninsoare, acestea cumulând, pe alocuri și un strat subțire de zăpadă, de 2-4 cm. În aceste condiții, și maximele cu greu dacă au depășit 3…6°C în sudul țării urmând ca în centrul și nordul acesteia, cu greu să depășească 1…3°C.

Distribuția stratului de zăpadă pentru ziua de 17 iunie a.c. fiind ilustrată și pe imaginea de mai jos (sursa: InstanWeatherMap.org).

zapada NE Europei 17.06.2014

Spre mijlocul săptămânii, vremea rea a lovit și regiunile sud-estice ale Europei, cel mai sugestiv exemplu fiind precipitațiile abundente ce au lovit regiunile nord-estice ale Bulgariei cât și sud-estul României, asta în cursul zilei de 20 iunie 2014. În urma acestor ploi abundente ce au lovit Bulgaria, au fost raportate 11 victime. Ba mai mult, aceeași zi de 20 iunie a adus grindină de mari dimensiuni peste Sofia, capitala țării.

Vremea extremă nu a ocolit nici Turcia, și aici, în cursul aceleași zile, Istanbul a fost lovit de o tornadă cât și de grindină ce a avut și 6…7 cm în diametru.

Acest val de aer rece din bună parte a continentului european a fost comasat cu un val de aer fierbinte ce a cuprins regiunile nordice ale Rusiei asiatice, mai exact zona Yakuța și Krasnoyarsk. În aceste regiuni, termometrele au indicat valori de 30…33°C, acestea fiind urmate de manifestări severe ale vremii în cursul după-amiezelor și în primele ore ale serii.

Vremea extremă nu a ocolit nici Statele Unite, și aici au fost invazii de aer rece, acesta materializându-se cu ninsori în zonele deluroase și montane din statele Wyoming și Montana. La peste 1500-1800 m grosimea stratului de zăpadă a atins și depășit 30 cm.

Unde nu s-au materializat fenomenele tardive ale iernii, tornadele au făcut legea. Așa a fost cazul orașului Pilger din statul Nebraska, unde, în cursul zilei de 16 iunie s-au format două tornade simultan, una fiind catalogată de intensitate 4 pe scara Fujita iar cealaltă de intensitate 2-3, acestea au dus la pierderea a două vieți omenești cât și pagube importante.

tornade pilger nebraska

Tornade Pilger, Nebraska 16 iunie 2014