Ofensiva tropicală

Astăzi încheiem la Iași și în multe alte regiuni ale Moldovei o succesiune de 16 zile cu temperaturi maxime negative. Temperaturile au ajuns deja la +5˚C la stația meteo UAIC. În același timp însă, la Pașcani temperaturile rămân negative cu 2,5˚C sub zero.

Intrăm într-o perioadă de încălzire puternică a vremii ce se resimte la nivel continental. Depresiune islandeză revine în prim planul meteorologic continental. Aceasta a fost blocată la nivel atlantic în zilele din urmă de vastul anticiclon continental, din acest blocaj rezultând toate fenomenele meteorologice extreme manifestate din Marea Britanie până în Slovenia.

În prezent, extinsă mult spre sud aceasta determină o masivă advecție de aer de la latitudini subtropicale la nivelul întregului continent ce face ca la altitudini de cca. 1500 m anomaliile termice pozitive să cuprindă aproape întregul continent. Nu e nici o surpriză în acest context că temperatura aerului de la Rarău a rămas pozitivă mai bine de 48 de ore.

În regiunile joase însă situația este mult mai complicată. Aerul rece, mai greu, este dislocat cu dificultate de aerul mai cald și mai ușor pătruns în altitudine. De aceea, contrastele termice cu care ne-am obișnuit în ultimele zile vor continua. Regiunile cu relief depresionar vor păstra mult mai bine zăpada și lacurile de frig decât regiunile din altitudine sau cele deschise circulației atmosferice.

1780754_536676749773121_844072346_n

  Așadar, tendința de încălzire masivă a vremii în următoarele zile este una certă, dar este încă prematur să ne imaginăm că iarna aceasta se rezumă la 3 săptămâni de frig, ninsori și strat de zăpadă (© Lect. dr. Lucian Sfîcă).