Estimare meteo Moldova 7-9 februarie 2014

   Vineri 7 februarie 2014

În zonele joase, văi şi depresiuni cerul va fi mai mult acoperit, formaţiunile noroase dominante vor fi cele stratiforme dar şi ceaţa. Toate acestea vor fi asociate şi cu burniţă, aceasta va favoriza producerea poleiului. În zonele deluroase din vestul Moldovei vremea va fi predominant frumoasă, ceaţa se va semnala în cursul nopţii, urmând a se disipa în primele ore ale zilei. Se va produce şi chiciură.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3…-1°C în zonele joase din Lunca Prutului şi a Nistrului şi 4…6°C în zonele deluroase din vest, asta în condiţiile unui cer degajat în orele amiezii. Minimele vor porni de la -13…-11°C în depresiuni şi se vor opri la cel mult -6…-4°C prin sud-estul provinciei.

Vântul va sufla slab până la cel mult moderat în majoritatea zonelor, din sector predominant sud-sud-estic. Presiunea atmosferică va fi în uşoară scădere, mai evidentă din a doua parte a zilei, cu precădere, în regiunile nord-vestice.

7.02.2014

      Sâmbătă 8 februarie 2014

Aspectul vremii nu se va modifica cu mult comparativ cu ziua precedentă. În aceste condiţii, norii stratiformi şi ceaţa, asociate cu burniţă sau fulguială slabă, vor fi la ordinea zilei în zonele joase. În rest, soarele va străluci ore bune.

Maximele par a mai câştiga un grad sau două în zonele joase, acestea urmând a se încadra între -1…0°C în zonele nord-estice şi până spre 6…7°C în zonele deluroase din vestul Moldovei, aici se va vorbi de o vreme caldă pentru prima decadă de februarie. Minimele nu vor avea fluctuaţii semnificative comparativ cu noaptea precedentă, acestea se vor încadra între -9…-8°C în depresiunile din nord-vest şi -4…-3°C prin sud-est.

Vântul va sufla slab în majoritatea zonelor din sector predominant sud-estic. Presiunea atmosferică va fi, în continuare, în uşoară scădere.

8.02.2014

    Duminică 9 februarie 2014

Ultima zi a săptămânii se va caracteriza printr-o vreme predominant închisă în toată Moldova, însă precipitaţiile, predominant ploi, vor fi slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii restrânse. În zona înaltă de munte vorbim şi de precipitaţii mixte. Noaptea şi dimineaţa, în zonele joase, se va mai semnala ceaţă. Cu toate acestea, sunt şanse să vedem şi soarele, îndeosebi în zonele deluroase din vestul provinciei.

În ciuda aspectului predominent închis al vremii, temperaturile maxime vor fi în creştere, acestea vor fi cuprinse între 1…2°C în zonele joase din nord-est şi până spre 6…8°C în zonele deluroase din vest. Nu ar fi exclus ca în aceste ultime zone, local, să se înregistreze şi maxime de 9…10°C. Minimele vor porni de la -6..-5°C în nordul Moldovei şi se vor opri la -2…0°C în sudul acesteia. Menţionez că aceste valori minime, pe fondul unui cer predominant acoperit, pot fi cu 2…3°C mai ridicate faţă de cele estimate.

Vântul va sufla slab până la moderat în majoritatea regiunilor, din sector predominant sudic. Presiunea atmosferică nu va avea fluctuaţii semnificative în cursul acestei zile.

9.02.2014 După aproximativ trei săptămâni de iarnă, vremea caldă pare a lua în stăpânire întreaga Moldovă. Singurul aspect neplăcut al următoarelor zile va fi constituit de norii stratiformi şi ceaţă, toate acestea vor fi asociate şi cu burniţă.